εργαστήρια 2018


ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με Ανθρώπινες Ιστορίες |Κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ. Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το επιτυχημένο κινηματογραφικό εργαστήριο επιστρέφει στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Περισσότερα εδώ

Εργαστήρι Πολυφωνίας | Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Πολυφωνικό Καραβάνι συνταξιδεύει με το Φεστιβάλ Βωβούσας. Πολυφωνικά τραγούδια για τα βουνά και τα ποτάμια, στον προνομιακό τους τόπο, την καρδιά της Πίνδου. Πολυφωνικά της αγάπης και της ξενιτιάς, της δουλειάς και της Ιστορίας υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων Αλέξανδρου Λαμπρίδη και Αλίκης Γκανά.

Περισσότερα εδώ

Overtone singing Ένα βιωματικό εργαστήρι του Γιάννη Ψαλιδάκου για το ατομικό «διφωνικό» τραγούδι με εστίαση στις αρμονικές πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας. Στη διάρκεια των επτά ημερών οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μία πρακτική, οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται στις μουσικές παραδόσεις της Μογγολίας, του Θιβέτ και της Νότιας Αφρικής.

Περισσότερα εδώ

Print your own souvenir and keep Vovousa with you foreverΤο εργαστήριο χαρακτικής από την ομάδα των IRAK επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον «τόπο του εγκλήματος». Μετά τη βράβευση του περσινού εργαστηρίου τους στο Φεστιβάλ Βωβούσας, «Πατώντας το χωριό», η Ήρα Σπαγαδώρου κι ο Χρήστος Κωτσίνης εισάγουν τους συμμετέχοντες στον κόσμο της χαρακτικής!

Περισσότερα εδώ

Ξύλο, πρώτη ύλη της Βωβουσας-πρώτη ύλη design | Το design studio των the three dots – αποτελούμενο από τους Γιώργο Λουβερδή, Γιάννη Καπέλλο και Ηρα Σπαγαδώρου, φιλοξενείται στα ξυλουργεία της Βωβούσας και μοιράζεται με τους συμμετέχοντες τους τρόπους που μία ιδεά θα μεταμορφωθεί σε ένα χρηστικό αντικείμενο.

Περισσότερα εδώ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Μαγικά ΦίλτραΕργαστήριο δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης από τη Βιβιάνα Μηλιαρέση (theresastory.org), για παιδιά 6-15 ετών. Αντλώντας έμπνευση από τα τοπικά βότανα και αρωματικά φυτά της Ηπείρου, σ’ αυτό το εργαστήρι τ’ ανακατεύουμε με τα βιώματά μας, τους μυστικούς φόβους και τις κρυφές επιθυμίες μας, και σκαρφιζόμαστε λέξεις, συναισθήματα και συμβολισμούς.

Περισσότερα εδώ

ΠΡΩΙΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Hatha Yoga με την Νίκη ΖιώγαΓαλάζιος ουρανός, καταπράσινο τοπίο, καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πρωινές ασκήσεις ευεξίας και χαλάρωσης. Η Νίκη Ζιώγα καταφθάνει από τα γειτονικά Γρεβενά με το στρώμά της ανά χείρας και δίνει ραντεβού με τους φεστιβαλιστές που επιθυμούν να “ξεμουδιάσουν” πριν τα πρωινά εργαστήρια.

Περισσότερα εδώ

Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με Ανθρώπινες Ιστορίες | Ένα κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ  (Σάββατο 14 Ιουλίου – Σάββατο 21 Ιουλίου 2018)

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»), τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση που θα διαρκέσει οχτώ ημέρες.

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η κινηματογράφηση γίνεται στο χωριό, στο ποτάμι, στα γύρω βουνά και δάση, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και εθνογράφους, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές καθώς και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά, την έρευνα και την προφορική αφήγηση αλλά και όρεξη, υπομονή και περιέργεια.

Το εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, το οποίο δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

 

Η εμπειρία του εργαστηρίου από τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια, με τη δημιουργία των ταινιών «Δελτίον ταυτότητος» (2016) και «Σαν του Μάη τα κεράσια» (2017), δείχνει πόση πολλή δουλειά μπορεί να γίνει μέσα σε τόσο λίγες ημέρες! Στο πρώτο από τα δυο αυτά μικρά ντοκιμαντέρ πέντε επιλεγμένα πρόσωπα του χωριού ανασυνθέτουν τη νεανική τους ταυτότητα με αμεσότητα, γνήσια συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, ενώ στο  δεύτερο φιλμ κάποια άλλα πρόσωπα μάς αποκαλύπτουν τα κρυφά μονοπάτια του έρωτα και της αγάπης στις κλειστές κοινωνίες των παλαιότερων εποχών.
 Δείτε δυο video με επιλεγμένες σκηνές από αυτές τις ταινίες καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των δυο προηγούμενων κινηματογραφικών εργαστηρίων στο κάτω μέρος της σελίδας.

Το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας με πολύ κέφι, ζεστή παρέα και ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, βιώνεις τις διακοπές σου με έναν διαφορετικό τρόπο: δένεσαι με την ομάδα, με τον τόπο που σε φιλοξενεί, με τους ανθρώπους του και με την ιστορία τους. Και γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της δικής τους ιστορίας.

Στόχος είναι τελειώνοντας το 8ήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία. Η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της, είναι ένας παράλληλος στόχος αυτού του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε 35 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» και άλλες ταινίες του.

 

Κάντε click εδώ για το Βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ και δείγματα από τις ταινίες του
Κάντε click εδώ για να κατεβάσετε την Αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου 2018

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του DK Rental House.

 

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (8 ημέρες, σύνολο 55 ώρες)
Πρώτη συνάντηση Εργαστηρίου (γνωριμία – εισαγωγή): Σάββατο 5:30-9:00μμ
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Κόστος: 240 € – Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας: 160 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

 

Κατεβάστε εδώ τη Δήλωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της στο info@vovousafestival.gr μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης της Τραπέζης. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: «ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ».

 

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής:  Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 200 
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Λουλέ:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Επιπλέον πληροφορίες για το εργαστήριο: Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com
Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

Εργαστήρι Πολυφωνίας στην Βωβούσα

Το Εργαστήρι Πολυφωνίας του Πολυφωνικού Καραβανιού συνταξιδεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Βωβούσας! Με ένα εβδομαδιαίο κύκλο εντατικών και πρωτότυπων σεμιναρίων πολυφωνικού τραγουδιού. Με τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Ριζά, Βούρκος, Χειμάρρα) και με διφωνίες από τον Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Πολυφωνικά τραγούδια για τα βουνά και τα ποτάμια, στον προνομιακό τους τόπο, την καρδιά της Πίνδου. Πολυφωνικά της αγάπης και της ξενιτιάς, της δουλειάς και της Ιστορίας.

Και πέρα από αυτά, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί που ψηλαφίζουν τα όρια της πολυφωνικής έκφρασης, αναζητούν τον τόπο των φωνών, την απήχηση της φύσης στον “αχό” των τραγουδιών, τον μουσικό διάλογο φωνών, πουλιών, ποταμών και αέρα. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα δάση και τις όχθες μιας απάρθενης περιοχής.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν και συλλογικές επιτόπιες καταγραφές στη Βωβούσα και το Περιβόλι. Οι καρποί του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση όπου θα κοινωνηθούν ζωντανά τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, αποτυπωμένοι ήχοι και εικόνες.

Διδάσκοντες στο σεμινάριο οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, με μεγάλη διδακτική εμπειρία σε εργαστήρια πολυφωνίας σε σειρά πόλεων της Ελλάδας και το εξωτερικό, πρωτοστάτες του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” και του Πολυφωνικού Καραβανιού το οποίο και συνδράμει και συνταξιδεύει με το Εργαστήρι Πολυφωνίας.

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7
Ηλικίες: 17 - 99
Τμήμα: 9 – 15 άτομα
Κόστος: 200 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

* Για τους δραστήριους φεστιβαλιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια, το συνολικό κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 320 € *

Οι συντελεστές

Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, «κυρατζής» του Πολυφωνικού Καραβανιού, διαχρονικό μέλος του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι είκοσι χρόνια σε διάφορα Εργαστήρια Πολυφωνίας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την προσφορά του στη διάσωση και τη διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού έχει βραβευθεί από την Πανηπειρωτική ενώ πρόσφατα αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Δερόπολης, μιας περιοχής με προνομιακή σχέση εντοπιότητας με την ηπειρώτικη πολυφωνία. Απόφοιτος Μεταλλειολόγος Ε.Μ.Π. και σκηνοθεσίας στην Ελλάδα και την Γαλλία, για πολλά χρόνια συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός και σκηνοθέτης σειράς ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεων.

Αλίκη Γκανά
Αντιπρόεδρος της «Απείρου» που είκοσι χρόνια διοργανώνει το Πολυφωνικό Καραβάνι, μέλος του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία». Εδώ και πέντε χρόνια διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι στην Αθήνα, τον Πύργο Ηλείας, την Χαλκίδα, την Ήπειρο, το Βερολίνομ κοινωνώντας όσα έχει μάθει συνταξιδεύοντας από δεκαέξι χρονών με το Πολυφωνικό Καραβάνι. Απόφοιτος Νομικής, με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο, εστιασμένο στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, εμνευσμένο από την συμμετοχή της στο Πολυφωνικό Καραβάνι. Κεντρικό πρόσωπο στο ντοκιμαντέρ «Τα Αύριο της Πολυφωνίας» που σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης πέρυσι στην ΕΡΤ.

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 200 €
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήρι Πολυφωνίας
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 3 – 6 μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ, 11 πμ – 2 μμ

Δομή και ρόλοι του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Περιοχές και ιδιώματα. Το ισοκράτημα και ο ρίχτης. Δίφωνα και τρίφωνα τραγούδια από Πωγώνι και Άνω Πωγώνι. Σώμα και πολυφωνικά, χορός “με το στόμα”.

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 11 πμ – 2 μμ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

11 πμ – 2 μμ

6- 8 μμ Συλλογική επιτόπια καταγραφή στην Βωβούσα

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ, 11 πμ – 2 μμ 

Πολυφωνία και τόπος. Ήχοι της φύσης και πολυφωνικός αχός. Ο «αχός» από χωριό σε χωριό. Οι παραλλαγές, Ο «αχός» των Κτισμάτων, του Παρακάλαμου, του Σελλειού. Προλόγισμα και «κανάρχημα». Εισαγωγή στα τραγούδια της δουλειάς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

11 πμ – 2 μμ Τραγούδια της δουλειάς από την Ήπειρο ως το Ανατολικό Αιγαίο, τον Βώλακα Δράμας, τον Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας, την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Το τόξο της ελλαδικής κι ελληνόφωνης πολυφωνίας. Πολυφωνία και φύλο.

6 - 8 μμ Συλλογική επιτόπια καταγραφή στο Περιβόλι

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

11 πμ – 2 μμ (πιθανά στην Λίμνη με τα νούφαρα)

8 μμ παρουσίαση της δουλειάς του Εργαστηρίου μαζί με την Χαονία

Overtone singing

Ένα βιωματικό εργαστήρι του Γιάννη Ψαλλιδάκου για το ατομικό «διφωνικό» τραγούδι με εστίαση στις αρμονικές πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας. Στη διάρκεια των επτά ημερών οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μία πρακτική, οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται στις μουσικές παραδόσεις της Μογγολίας, του Θιβέτ και της Νότιας Αφρικής.

Ορισμός :

Το overtone singing (ατομικό «διφωνικό» τραγούδι με εστίαση στις αρμονικές) είναι ένα τραγoύδι όπου ένα άτομο παράγει ένα χαρακτηριστικό φωνητικό ηχόχρωμα δύο διαφορετικών συχνοτήτων, την ίδια στιγμή.

Περιγραφή/στόχοι :

Την πρακτική του overtone singing την βρίσκουμε κυρίως στις μουσικές παραδόσεις της Μογγολίας, του Θιβέτ και  της Νότιας Αφρικής. Η θεμελιώδη συχνότητα του παραγόμενου ήχου υποστηρίζεται από την δόνηση των φωνητικών χορδών, ενώ παράλληλα ένας ήχος υψηλής συχνότητας παράγεται και ενδυναμώνεται από τα αντηχεία μας. Αυτός ο ήχος (υψηλής συχνότητας) σε απόσταση αλλά και σε παράλληλη πάντα σχέση με την θεμελιώδη συχνότητα της φωνής μας, αντιστοιχεί στην εκούσια επιλογή και ενίσχυση των αρμονικών συχνοτήτων (πολλαπλάσιων πάντα της θεμελιώδους συχνότητας) από τον τραγουδιστή.

Γιατί και για ποιόν ;

Η πρακτική του overtone singing μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε την ενσυνείδητη γνώση και τον έλεγχό μας σε όλους τους φωνητικούς μηχανισμούς του σώματός μας (αναπνοή, φωνητικές χορδές, αντηχεία, άρθρωση) που καλλούνται να συνεργαστούν για την εκφορά λόγου ή/και τραγουδιού.

Η λεπτεπίλεπτη προσέγγιση στην χρήση των αντηχείων και στα όργανα φωνητικής άρθρωσης είναι αξιοσημείωτη. Τα κέρδη μιας τέτοιας άσκησης ξεπερνούν τα όρια της συγκεκριμένης πρακτικής και εμπλουτίζουν την φωνητική εκφορά στο σύνολό της (ηχόχρωμα, εκφορά, προβολή, ένταση, αντήχηση...) 

Η παραγωγή του overtone singing απαιτεί, και άρα παράλληλα καλλιεργεί, μιαν ευαίσθητη, και ποιοτική ενεργητική ακρόαση. Η ακρόαση αυτή και η ακουστική ευαισθησία είναι απαραίτητη για κάθε μουσική και φωνητική δραστηριότητα (οργανοπαίχτες, τραγουδιστές, ομιλητές, ηθοποιοί, ψάλτες, εκπαιδευτικοί...)

Πώς ;

Μέσω μιας δημιουργικής προσέγγισης, μέσα από στοχευμένες και αποδοτικές ασκήσεις, απελευθερώνουμε κάθε σωματική ένταση, συνδεόμαστε με τις «ρίζες» μας, με την ανάσα και τους εσωτερικούς ρυθμούς μας, ώστε να αφήσουμε χώρο στην φωνή και στις αρμονικές μας να εκφραστούν ελεύθερα και να αντηχήσουν.

Ασκήσεις εμπνευσμένες από τη Yoga, το Qi-Gong, τον διαλογισμό και την τεχνική Alexander, έρχονται να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν την φωνητική αυτή έρευνα και εμπειρία.

Τα εργαλεία (κατά κόρον βιωματικά) :

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (Freeday: Τρίτη 18/7)
Συνολική διάρκεια: 21 ώρες (3 ώρες/ ημέρα)
Κοινό: 15 – 115 χρόνων
Αρ.συμμετεχόντων: 9-20/ομάδα
Κόστος: 200 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

 

* Για τους δραστήριους φεστιβαλιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια, το συνολικό κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 320 € *

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 200 €
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Ψαλλιδάκου
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα :

1η μέρα:

2η μέρα:

3η μέρα:

4η μέρα:

5η μέρα:

6η μέρα:

7η μέρα:

Print your own souvenir and keep Vovousa with you forever | 

Τι είναι η χαρακτική, τι υλικά μας δίνει η φύση και πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες;

Ποια είναι η υπομονετική διαδικασία για πετυχημένα αποτελέσματα;

Στη Βωβούσα, κάτω από τα δέντρα και δίπλα στο ποτάμι, και με άξονα την τεχνική της ξυλογραφίας θα μάθουμε τι είναι η χαρακτική, πως μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κόψουμε στο ξύλο μήτρες, να συνδυάσουμε υλικά και πως να τυπώσουμε readymades.

Ένα σεμινάριο για αρχάριους, φοιτητές ή καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να δούνε εναλλακτικές τεχνικές ή να τελειοποίησουν την τεχνική τους, σε ένα περιβάλλον-πηγή υλικών και έμπνευσης.

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου:

Μέρα 1η: Εισαγωγή στη θεωρία της χαρακτικής:

Μέρα 2η: Διαφορετικές μέθοδοι τυπώματος:

Μέρα 3η: Διαφορετικές μέθοδοι τυπώματος: Εφαρμογή μονοτυπίας, οργάνωση σύνθεσης με απουσία μήτρας.

Μέρα 4η: Εφαρμογές σε περισσότερες από μια επιφάνειες, επιλογή επιθυμητής επιφάνειας εκτύπωσης, επιλογή του “σωστού” υλικού.

Μέρα 5η: Συνδιαστικές εφαρμογές με ευρήματα readymades από το φυσικό περιβάλλον (φύλλα, πέτρες, κομμάτια κορμών).

Μέρα 6η: Παραγωγή πολύχρωμων τυπωμάτων, σε χαρτί, t-shirts, tote-bags ή ό,τι άλλο τρελό και πρωτότυπο έχετε στο σακίδιό σας.

Μέρα 7η: Ανακεφαλαίωση. Διοργάνωση και παραγωγή μίνι-έκθεσης και παρουσίαση στο πλαίσιο των επίσημου φινισάζ του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει τα χαρτιά, τα μελάνια, τα εργαλεία και μια μικρή πρέσα.

Αν κάποιος θέλει κάποιο ειδικό χαρτί μπορεί να το φέρει!

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (Freeday: Τρίτη 18/7)
Συνολική διάρκεια: 14 ώρες (2 ώρες/ ημέρα)
Τμήμα: 9 - 15 άτομα
Κόστος: 200 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

* Για τους δραστήριους φεστιβαλιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια, το συνολικό κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 320 € *

About IRAK

Ήρα Σπαγαδώρου και Χρήστος Κωτσίνης. Οι ΙRAK είναι η χαράκτρια Ήρα Σπαγαδώρου και ο γραφίστας Χρήστος Κωτσινης.

Ξεκίνησαν την συνεργασία τους για να κάνουν rough design και να το διαδώσουν. Τα project τους έχουν χαρακτήρα guerilla και είναι πάντα μοναδικά. Το 2018 είναι η χρονιά τους μιας και με το πρότζεκτ “Πατώντας το χωριό" που οργάνωσαν στο Φεστιβαλ Βωβουσας 2017, βραβεύτηκαν από τα βραβεία γραφιστικής ΕΒΓΕ πολλαπλώς. Και εις άλλα!

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 200 €
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο IRAK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Ξύλο, πρώτη ύλη της Βωβουσας-πρώτη ύλη design

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την ηπειρωτική παράδοση σε ένα σύγχρονο χρηστικό αντικείμενο; Πώς μια ιδέα γίνεται εικόνα; Πώς μια εικόνα γίνεται αντικείμενο και πως μπορώ να το αναπαράγω;

Φιλοξενούμενοι στα ξυλουργεία του χωριού, ο Γιώργος Λουβερδής και ο Γιάννης Καπέλλος, aka the three dots, θα σας καθοδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας ιδέας και πως αυτή μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα χρηστικό αντικείμενο. Επίσης στον σχεδιασμό και στους διαφορετικούς τρόπους υλοποίησης και οργάνωσης παραγωγής.

Για φοιτητές, νεαρούς τεχνίτες ή απλους diy τύπους που θέλουν να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους. Φέρτε μαζί σας σημειωματάρια, μολύβια και μεζούρα. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε εκεί!

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου:

Ημέρα 1η: Σχεδίαση αντικειμένου και πρακτικές εφαρμογές. Διαμόρφωση ιδέας.

Ημέρα 2η: Μελέτη της Ηπειρώτικης παράδοσης και τρόποι επαναπροσδιορισμού στη σύγχρονη σχεδίαση

Ημέρα 3η: Οργάνωση ιδεών και πιθανοί τρόποι εφαρμογής τους. Προετοιμασία και καθοδήγηση στη χρήση εργαλείων

Ημέρα 4η: Δουλειά μεσα στο ξυλουργείο.

Ημέρα 5η: Δουλειά μεσα στο ξυλουργείο.

Ημέρα 6η: Δουλειά μεσα στο ξυλουργείο.

Ημέρα 7η: Ανακεφαλαίωση. Διοργάνωση και παραγωγή μίνι-έκθεσης και παρουσίαση στο πλαίσιο των επίσημου φινισάζ του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (Freeday: Τρίτη 18/7)
Συνολική διάρκεια: 14 ώρες (2 ώρες/ ημέρα)
Ηλικίες: 17 - 99
Τμήμα: 9 – 15 άτομα
Κόστος: 200 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

* Για τους δραστήριους φεστιβαλιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια, το συνολικό κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 320 € *

Η ομάδα the three dots αποτελείται από τους Γιώργο Λουβερδή, Γιάννη Καπέλλο και Ηρα Σπαγαδώρου. Είναι δηλαδή ένας οικονομολόγος που τον κέρδισε η σχεδίαση και παραγωγή επιπλων και  2 απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών. Τους αρεσει να έχουν τον έλεγχο όλης της παραγωγής τους. Ειδικεύονται στα custom made έπιπλα και στη σχεδίαση design items για τα ελληνικά σουβενίρ. Αντικείμενα τους έχουν τα πωλητήρια των μουσείων Μπενάκη, το πωλητήριο του ιδρύματος Νιάρχου, το it’s all, oh so souvenir to me, το forget me not και πολλά αλλα μέρη στην Ελλάδα.

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 200 €
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Design
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Μαγικά Φίλτρα 

Εσύ τι κάνεις όταν πονάει η κοιλιά σου από τα πολλά παγωτά; Όταν θέλεις να γλιτώσεις το ραντεβού στον οδοντογιατρό; Όταν αγαπάς κάποιον και ντρέπεσαι να του το πεις; Ή όταν βαριέσαι να κάνεις τα μαθήματά σου; Αντλώντας έμπνευση από τοπικά βότανα και αρωματικά φυτά της Ηπείρου, σ’ αυτό το εργαστήρι τ’ ανακατεύουμε με τα βιώματά μας, τους μυστικούς φόβους και τις κρυφές επιθυμίες μας, και σκαρφιζόμαστε λέξεις, συναισθήματα και συμβολισμούς. Μαθαίνουμε για τη σημασία της φαντασίας, της ενσυναίσθησης και της αισθαντικής γλώσσας στη λογοτεχνία, ενώ έμφαση δίνεται στις διαδικασίες προσαρμογής και ευελιξίας. Γινόμαστε Βικογιατροί- Κομπογιαννήτες- Μάγοι με σκοπό να σκαρφιστούμε συνταγές για μαγικά φίλτρα και μαντζούνια που θα κάνουν εσάς καλά κι εμάς... να γελάμε με την καρδιά μας! Ή και το ανάποδο.

Τhere’s A Story Bio Από τη Βιβιάνα Μηλιαρέση, μέντορα συγγραφής στο Ministry of Stories, κέντρο δημιουργικής γραφής για παιδιά στο Λονδίνο. «Πιστεύουμε πως η γραφή απελευθερώνει τη φαντασία μας και αναπτύσσει αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό και επικοινωνία. Μέσα από την αφήγηση γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους για να εξελιχθούμε σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ανεπτυγμένες ικανότητες ενσυναίσθησης και επίλυσης προβλημάτων». Κάθε κύκλος εργαστηρίου είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή όλων των παιδιών στις δραστηριότητες.

Το There’s A Story βασίζεται στην αρχή ότι ο κάθε ένας από μας είναι «εν δυνάμει» συγγραφέας. Αν κάποιος μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία τότε σίγουρα μπορεί και να τη γράψει. Στόχος μας είναι να πείσουμε τα παιδιά ότι εφ’ όσον σκέφτονται κάτι με το μυαλό τους, τότε σίγουρα μπορούν και να τo γράψουν με το ...χέρι τους!

Viviana Miliaresi Bio H Bιβιάνα Μηλιαρέση (1985), μέντορας συγγραφής στο Ministry of Stories, το κέντρο Δημιουργικής Γραφής για Παιδιά του Nick Hornby στο Ανατολικό Λονδίνο, είναι η founder του theresastory.org, Δημιουργική Γραφή & Εικονογράφηση για παιδιά 3-12. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε πρότυπα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο από το 2013. Συνεργάζεται με το βιβλιοπωλείο Atlantis Books, τρέχει τα παιδικά τους προγράμματα και το Φεστιβάλ Τέχνης και Λογοτεχνίας της Caldera (2013-2015).
TRAINING & QUALIFICATIONS: MA in Digital Writing, UoL | Writing Mentor Training, MoS | Storytelling Training, Crick Crack Club | Dyslexia Training, HAD

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (Freeday: Τρίτη 18/7)
Συνολική διάρκεια: 14 ώρες (2 ώρες/ ημέρα)
Ηλικίες: 6 - 15
Τμήμα: 9 – 15 άτομα
Κόστος: 100 € (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14/7 μέχρι και Σάββατο 21/7, πλην της Τρίτης 17/7 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

* Για τους γονείς που παράλληλα παρακολουθούν κάποιο άλλο εργαστήριο και δεν θέλουν να χάσουν το δημιουργικό εργαστήρι, το κόστος συμμετοχής είναι 80 € *

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 100 €
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Παιδικό εργαστήριο
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Φωτογραφία: © There's A Story, Honeywell Junior Schools

 

Hatha Yoga με την Νίκη Ζιώγα

Γαλάζιος ουρανός, καταπράσινο τοπίο, καθαρός αέρας συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για πρωινές ασκήσεις ευεξίας και χαλάρωσης. Η Νίκη Ζιώγα καταφθάνει από τα γειτονικά Γρεβενά με το στρώμά της ανά χείρας και δίνει ραντεβού με τους φεστιβαλιστές που επιθυμούν να “ξεμουδιάσουν” πριν τα πρωινά εργαστήρια.

Η Νίκη άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά το ορεινό τοπίο καθώς ασχολείται από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό και τα τελευταία χρόνια επιδίδεται στο ορεινό τρέξιμο. Μάλιστα από τότε που ξεκίνησε την ενασχόληση της με την yoga οι επιδόσεις της στο τρέξιμο σημείωσαν χαρακτηριστική βελτίωση ενώ χάρη στη δίδυμη αδελφή της βρέθηκε στην Ινδία ώστε να εξελίξει την πρακτική της yoga.
 
Μόλις επέστρεψε στα Γρεβενά, δημιούργησε τον Σύλλογο Φίλων Άσκησης Ισορροπίας Ψυχής και Σώματος (Studio yoga anthiniki) και το φετινό καλοκαίρι προετοιμάζεται για επτά ημέρες μαθημάτων Hatha yoga στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας!
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει
Ασκήσεις Αναπνοής που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του σώματος και του μυαλού.
Ασκήσεις (Asana) που βοηθήσουν στην Ενδυνάμωση των μυών.
Ασκήσεις Ορθοσωμίας για την καλή στάση σώματος.
Ασκήσεις Ισορροπίας οι οποίες μας βοηθούν να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας και
Ασκήσεις Ευλυγισίας για την καλή διατήρηση των μυών.
 
Αρπάξτε παρεώ, στρωματάκι, πετσέτα ή ό,τι άλλο προτιμάτε και ραντεβού στο Steki!
 
Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14/7 – Σάββατο 21/7 (Freeday: Τρίτη 17/7)
Ηλικίες: 7 - 99
Τμήμα: 9 – 15 άτομα
Κόστος: 5 € / ημέρα ή 25 € / 7 ημέρες (στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το μεσημεριανό φαγητό)
 • Μάρτιος 2018
 • Αύγουστος 2017
 • Ιούλιος 2017
 • Ιούνιος 2017
 • Μάιος 2017
 • Απρίλιος 2017
 • Μάρτιος 2017
 • Φεβρουάριος 2017
 • Ιανουάριος 2017
 • Αύγουστος 2016
 • Ιούλιος 2016
 • Ιούνιος 2016
 • Μάιος 2016
 • Απρίλιος 2016
 • Μάρτιος 2016
 • Ιανουάριος 2016
 • Αύγουστος 2015
 • Ιούλιος 2015
 • Ιούνιος 2015
 • Μάιος 2015
 • Απρίλιος 2015
 • Φεβρουάριος 2015
 • Δεκέμβριος 2014