Ο Christopher King, στη Βωβούσα | Συζήτηση 20.07 (προβολή 19.07)

“Συνηθίζουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε τη μουσική σαν μια μορφή ψυχαγωγίας – σαν μια πολυτέλεια, τελικά σαν κάτι το περιττό.”

Και πράγματι η μουσική που συνήθως ακούμε αυτόν το σκοπό έχει: να διασκεδάσει. Ποια ήταν όμως η πρωταρχική λειτουργία της μουσικής; Για ποιο λόγο άρχισαν κάποτε οι άνθρωποι να τραγουδούν και να χορεύουν;

Ο Κρίστοφερ Κινγκ, βραβευμένος μουσικός παραγωγός και μανιώδης συλλέκτης δίσκων γραμμοφώνου, υποστηρίζει ότι η μουσική στην πρωταρχική της μορφή είναι ένα γιατρικό για τις πληγές της ψυχής – κάτι εξίσου απαραίτητο με τον αέρα και την τροφή. 

Σταδιακά η μουσική έπαψε να έχει αυτή τη λειτουργία. Τα εύθραυστα πολιτισμικά οικοσυστήματα μες στα οποία η μουσική επιτελούσε το ιαματικό της έργο καταστράφηκαν. 

Μ’ εξαίρεση μια απόμερη γωνιά της Ελλάδας, στις εσχατιές της Ευρώπης – την Ήπειρο.

Ο Κινγκ αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σ’ αυτόν το σκληρό μα μαγικό τόπο, όπου η μουσική γίνεται ένα με την ποίηση, το χορό και τη γιορτή.

Ο Κρίστοφερ Κινγκ, πρόκειται να έρθει στο Φεστιβάλ Βωβούσας για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση.
Ανάμεσα στις απαντήσεις που καλείται να δώσει στον οικοδεσπότη-ανακριτή και επίτιμο Βωβουσιώτη Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο, θα παίξει δίσκους 78 στροφών (σίγουρα όχι σε γραμμόφωνο) από την πολύτιμη συλλογή του η οποία αποτελείται από 350 δίσκους παραγωγής πριν από το 1930.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του για να ολοκληρωθεί αυτή η συλλογή ηπειρωτικής μουσικής εκείνης της εποχής, πρέπει να βρεθούν άλλοι δύο δίσκοι..

ΠΡΟΒΟΛΗ | Παρασκευή 19.07

Όσον Ζης, Φαίνου | While You Live, Shine
Paul Duane | 80′ | 2018 | Ιρλανδία, Ελλάδα, Η.Π.Α.

Ο Αμερικανός μουσικολόγος Christopher King είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες δίσκων 78 στροφών στον κόσμο.

Όταν ανακαλύπτει τη μουσική της Ηπείρου, η ζωή του αλλάζει δραματικά.

Το «Ὅσον ζῇς, φαίνου» δανείζεται τον τίτλο του από το αρχαιότερο γραμμένο τραγούδι του κόσμου – ένα μοιρολόι χαραγμένο σε επιτύμβια στήλη στη Μικρά Ασία – και ανοίγει ένα παράθυρο στο μεγαλείο της Ηπειρώτικης τέχνης και της συλλογικής της εμπειρίας.

Όλες οι προβολές του Φεστιβάλ Βωβούσας ΕΔΩ

 

Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου,  το CineDoc και το Καταφύγιο Βάλια Κάλντα