Εκδηλώσεις

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

- Σάββατο 24 Ιουλίου (με την πανσέληνο του Κόκκινου Ελαφιού)

Έζησα και ενθυμούμαι

Παραστατικός αφηγηματικός μονόλογος από το βιβλίο του Κώστα Ι. Δήμου «Μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος»
Τοπικό μουσικό πολυφωνικό σχήμα παρεμβάλεται δημιουργικά ανάμεσα στις πράξεις.

Ερμηνεύει ο ηθοποιός Κώστας Ξυκομηνός

XYKOMINOS-MNIMES-3169

Η βιωματική αφήγηση του Βωβουσιώτη Κώστα Δήμου που ξεπροβάλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του “Μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος- Εμφύλιος και παιδοπόλεις” μετατρέπεται σ’ ένα δημιουργικό διαμεσολαβητικό εργαλείο, μέσω της παραστατικής αφήγησης, που στόχο έχει να συνενώσει την προσωπική  μνήμη με την κοινή μνήμη.    

Οι αναμνήσεις του για την φρίκη του εμφυλίου δράματος, τον πόνο του ξεριζωμού από την οικογένεια και τον τόπο του, η παραμονή του ως παιδι και έφηβου στις παιδοπόλεις, γεννούν σκέψεις και προβληματισμούς  γύρω από τα  διαχρονικά  θέματα του πολέμου, του εκτοπισμού, της απώλειας και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν  στην ζωή των  παιδιών – προσφύγων.

Σκοπός της αφηγηματικής παράστασης είναι  ο βαθιά ανθρώπινος, ήπιος και με πλήρη ενσυναίσθηση λόγος του συγγραφέα να συμβάλει στον αναστοχασμό του πώς η ροή των  ιστορικών γεγονότων καθορίζει τα  βιώματα και τις εμπειρίες. Να κάνει εμφανή τα κοινά γνωρίσματα  της προσωπικής αυτής ιστορίας, με  αυτά των  εκτοπισμένων συνανθρώπων μας στην σύγχρονη εποχή.Το χωριό της Βωβούσας αποτελεί ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη αυτού του αφηγηματικού μονολόγου μιας και στο παρελθόν βρέθηκε στην δίνη του αλληλοσπαραγμού. 

Οι κάτοικοι της όμως, κατάφεραν με σύμμαχο τον χρόνο και την σοφία που διαθέτουν, να θεράπευσουν τα τραύματα και τις πληγές τους και να συνυπάρξουν ξανά με τις φωτεινές αξίες που τιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα πολυφωνικά τραγούδια από τους κατοίκους του χωριού, που συνοδεύουν την αφήγηση, είναι  σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας και σηματοδοτούν την συμφιλιώση με την μνήμη.

Previous
Next

Ο Κώστας Ξυκομηνός, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. 

Δουλεύει ως ηθοποιός στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση από το 1991.

Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της  Ρούλας Πατεράκη, Ελένης Σκότη, Ηλία Κουνέλα, Σοφίας Σπυράτου κ.α.

Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Γιώργος  Λάνθιμος, Γιάννης  Οικονομίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δώρα  Μασκλαβάνου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σωτήρης Γκορίτσας κ.α.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη, Λευτέρη Χαρίτου κ.α

Είναι εδώ και χρόνια φίλος της Βωβούσας και το επιβεβαιώνει έμπρακτα παρουσιάζοντας σε δική του επιμέλεια αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που επικεντρώνεται στη συμφιλίωση με τη μνήμη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Ι. Δήμου γεννήθηκε το 1940 στη Βωβούσα του Ανατολικού Ζαγορίου.

Βιώσε τον Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι το 1948 στο χωριό του και έπειτα ως μαθητής σε τρεις παιδοπόλεις όπου και αποφοίτησε το 1960. Σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1971 διορίστηκε στην Δ/νση Γεωργίας Ιωαννίνων μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1996. 

Η φιλομάθειά του τον οδήγησε στην απόκτηση δύο επιπλέον πτυχίων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, των τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Ασχολήθηκε με τα κοινά και τον συνδικαλισμό και υπήρξε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βωβούσας καθως και πρόεδρος του χωριού την τετραετία 1995-1998.

vivlio-kosta-dimou-iannina-2016

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Ιουλίου

Tip 1: Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Tip 2: Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αναζητήστε το Car Bar για ποτάκι και παραδοσιακό σνακ

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά