Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βωβούσας,  τα εργαστήρια ξυλείας και οι αποθήκες του χωριού ανοίγουν προς τους φεστιβαλιστές και οι τοίχοι κοσμούνται από τις περίφημες πλέον εκθέσεις φωτογραφίας του Φεστιβάλ.

Φέτος, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας Στο διάβα | Άνθρωποι με θέμα την μετακινούμενη κτηνοτροφία, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ.

Επαγγελματίες φωτογράφοι από έξι διαφορετικές χώρες ακολουθούν τους κτηνοτρόφους στην καθημερινότητά τους, φωτογραφίζουν τα περάσματα που διασχίζουν και τις δυσκολίες που συναντούν.

Σε συνδιοργάνωση με το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos.
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιουλίου 2018
Διάρκεια: 14 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου
 
Γνωρίζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο.
 
Η ομαδική φωτογραφική έκθεση Στο Διάβα | Πρόσωπα που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο INHERIT, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.
 
Η έκθεση Στο Διάβα | Πρόσωπα, αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο. Εστιάζει στους ανθρώπους που ακολουθούν παρά τις τόσες δυσκολίες μονοπάτια αιώνων, εμφυσώντας ζωή στα υπέροχα χωριά της Πίνδου, όπως και στις αντίστοιχες γωνιές της Μεσογείου.
 
H κτηνοτροφία, ειδικά η νομαδική και η μετακινούμενη (transhumance), είναι μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι ζωντανή ως σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
 
Πέραν της αποδεδειγμένης συμβολής της πρακτικής αυτής στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συνεισφέρει και στη διάδοση παραδοσιακής γνώσης. Παράλληλα διαφυλάσσει πλήθος πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτοπικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα και είναι βαθιά ριζωμένη στον τρόπο ζωής των πληθυσμών της Πίνδου.
 
 
 
Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της Μεσογείου.
 
Η έκθεση «Στο Διάβα | Πρόσωπα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Μεσογειακού Δικτύου για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture) που έχει ως στόχο την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA . Συνεχίζοντας λοιπόν το διεθνές της ταξίδι, κάνει ακόμα μια στάση στο Φεστιβάλ Βωβούσας 2018.
 
«Στο διάβα» ξανά για να μοιραστούμε όλες τις ιστορίες που είδαμε και ακούσαμε και αυτές γίνανε εικόνες, μέσα από τον φακό καταξιωμένων φωτογράφων. Σας περιμένουμε γαντζωμένοι στα 1000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της Βόρειας Πίνδου.
 
Συμμετέχοντες Φωτογράφοι:
Στάμος Αμπάτης (Ελλάδα)
Baris Korca (Τουρκία)
Yunes Tazi (Μαρόκο)
Wassim Ghozlani (Τυνησία)
Assad Saleh (Λίβανος)
Gemma Arrugaeta (Ισπανία)
 
και www.med-ina.org 
 
 

Tip: Κάθε μέρα στις 19:00 μπροστά στο Steki βρείτε τον υπεύθυνο ξεναγήσεων του φεστιβάλ για πριβέ τουρ στις εκθέσεις… και πολύ μπλα-μπλα!

Last tip but not least: Ισχύει για κάθε μέρα.
Γυμναστική 8:00, Ξενάγηση 19:00, Σινεμά 20:00, Συναυλία 21:30

Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά