Τα εργαστήρια ξυλείας και οι αποθήκες του χωριού ανοίγουν και κοσμούνται με τις εκθέσεις φωτογραφίας.

Φέτος, η έκθεση-διάλογος, Kuçedra του Nick St. Oegger (USA) και Αώος-Vjosa: don’t touch του Γιώργου Δέτση (GR).

Δύο φωτογράφοι από διαφορετικές χώρες παρακολουθούν τον υδάτινο δρόμο του Αώου-Vjosa εκατέρωθεν των ελληνοαλβανικών συνόρων και φωτογραφίζουν τους ανθρώπους, τα περάσματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Σε συνδιοργάνωση Save the Blue Heart και Πίνδος Περιβαλλοντική. Στο πλαίσιο: Αφιέρωμα Αώος

Εγκαίνια: Σάββατο 13 Ιουλίου 2018 (20:00). Διάρκεια: 13 Ιουλίου - 15 Σεπτεμβρίου

Kuçedra, Nick St.Oegger (USA) 

Στην αλβανική μυθολογία, ο Kuçedra είναι ένας δαίμονας που όταν αφυπνίζεται φέρνει συμφορά και δυστυχία. Σταματάει τα ποτάμια, προκαλεί ξηρασία σε κάποιες περιοχές, πλημμύρα σε άλλες. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί είναι μέσω της ανθρώπινης θυσίας.

Ο Αώος- Vjosa είναι ο τελευταίος παρθένος ποταμός της Ευρώπης, που διατρέχει ανεμπόδιστα τη χώρα από τη νότια Αλβανία έως στην Αδριατική Θάλασσα. Είναι βασική πηγή ζωής για πολλά απειλούμενα φυτά και ζωικά είδη, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ευρωπαϊκά ποτάμια. Είναι μια μοναδική βιόσφαιρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι σε κάθε κατάβαση του ποταμού ανακαλύπτουν και νέα ενδημικά είδη.

Ο ποταμός έχει επίσης σημαντική οικονομική και πολιτιστική αξία για τις κοντινές αγροτικές κοινότητες που τώρα έχουν εγκαταληφθεί πλήρως ενώ κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της γεωργικής βιομηχανίας της Αλβανίας.

Σήμερα, ο Vjosa και οι ζωοδότες παραπόταμοι απειλούνται από υδροηλεκτρικά έργα, που θα μεταβάλλουν μόνιμα τη ροή του, εκτοπίζοντας τους κατοίκους που ζουν κατά μήκος του.

Τα φράγματα που πρόκειται να κατασκευαστούν έχουν προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και τα έργα δρομολογούνται χωρίς καμμία μελέτη και πρόνοια στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν.

Ντόπιοι κάτοικοι και μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ακτιβιστών έχουν καταφύγει στα δικαστήρια, σε μία ύστατη προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας, του κοινωνικού ιστού και του παραποτάμιου πολιτισμού. 

Ο Nick St.Oegger, 

Γεννήθηκε το 1988 στη Καλλιφόρνια και είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ. Το έργο του διερευνά τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και το αστικό ή αγροτικό περιβάλλον στο οποίο κατοικούν. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Αλβανία και έχει εργαστεί σε πληθώρα φωτογραφικών αποστολών στην περιοχή.

www.stoeggerphotography.com 

Aöos: don’t touch, Γιώργος Δέτσης (GR)

Ο Γιώργος Δέτσης, βρέθηκε πρώτη φορά στη Βοβούσα κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στη Βάλια Κάλντα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Τα επόμενα χρόνια επέστρεψε πολλές φορές ως επαγγελματίας φωτογράφος στη Βωβούσα για ταξιδιωτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, λευκώματα και εφημερίδες.

Η στενή σχέση όμως με τον τόπο και τους ανθρώπους του αναπτύχθηκε κυρίως από το 2013 όταν η απειλή κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο
κινητοποίησε τους κατοίκους και πολλούς φίλους της μοναδικής φύσης της Βόρειας Πίνδου.

Η φωτογραφική ομάδα Phasma2 στην οποία συμμετείχε μαζί με το Βωβουσιώτη Καμίλο Νόλλα, επισκέφτηκε το χωριό και ο καθένας από τα μέλη της ομάδας φωτογράφησε την άγρια ομορφιά και τους υπέροχους ορεσίβιους κατοίκους του. Εκείνες οι φωτογραφίες αποτέλεσαν το υλικό για την έκθεση Vovousa, unique but not alone που παρουσιάστηκε αρχικά στο χωριό και συνέχισε μετά την πορεία της τόσο στην επαρχία όσο και στην Αθήνα. Tα επόμενα χρόνια φωτογραφική η έκθεση μετατράπηκε σε Φεστιβάλ για τις Τέχνες και ο ίδιος ανέλαβε την φωτογραφική κάλυψη. Από τότε δίνει κάθε χρόνο το παρόν στη διοργάνωση ενώ δε χάνει την ευκαιρία να επισκέπτεται την περιοχή και εκτός φεστιβάλ με κάθε ευκαιρία και φυσικά σε κάθε δράση που αφορά την προστασία του Αώου.

Η σχέση αυτή με τον τόπο όμως είναι αμφίδρομη. Οι άνθρωποι και ο τόπος τον αγκάλιασαν και ο ίδιος νοιώθει πλέον Βωβουσιώτης.

Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται στις αισθητικές φωτογραφίες που εκτίθενται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος το οποίο πολύ σύντομα θα εκδοθεί σε λεύκωμα.

O Γιώργος Δέτσης,

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΕΜΠ και δούλεψε ως μηχανικός αλλά τον κέρδισε η φωτογραφία που ήταν ανέκαθεν το πάθος του. Ασχολείται κυρίως με το ταξιδιωτικό και κοινωνικό φωτορεπορτάζ ταξιδεύοντας συχνά εντός και εκτός συνόρων. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Του αρέσουν τα βουνά και οι μοναχικές ή όχι βόλτες με το ποδήλατο βουνού που διαθέτει.

Tip: Κάθε μέρα στις 19:00 στο βρείτε τον υπεύθυνο ξεναγήσεων…που δεν είναι άλλος από τον καλλιτέχνη για πριβέ τουρ στις εκθέσεις!

Ισχύει κάθε μέρα: Γυμναστική 8:00, Ξενάγηση 19:00, Σινεμά 20:00, Συναυλία 21:30

Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά