Vovousa Festival blog

Εργαστήριο: Θέατρο για Ντετέκτιβ |

20/04/2017 - Journal -

Εργαστήριο για μικρούς

Σύντομη περιγραφή:
Το θεατρικό εργαστήρι θα εμπνεύσει τα παιδιά να μιμηθούν τους τρόπους των ντετέκτιβ. Μέσω της διδασκαλίας θεατρικών μεθόδων τα παιδιά θα παίξουν τους αστυνομικούς, θα υποδυθούν την αποφασιστικότητά τους, την αγωνία εμπρός στο ανεξιχνίαστο πρόβλημα, τη χαρά και ικανοποίηση που δίνει η λύση του. Στη συνέχεια θα βάλουν ό,τι έμαθαν στην πράξη.

Αναλυτική περιγραφή:
Η Φρόσω Κορρού και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης έχουν μεγάλη εμπειρία στην θεατρική εκπαίδευση. Σε συνέχεια της συνεργασίας τους με το Φεστιβάλ της Βωβούσας θα πραγματοποιήσουν ένα διήμερο θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με θεματικό άξονα την εξιχνίαση γρίφων. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με θεατρικές τεχνικές και κώδικες υποκριτικής, όπως είναι η έκφραση με το σώμα, η δημιουργία χαρακτήρα και η θεατρική αντίδραση σε ερεθίσματα. Μέσα από το παιχνίδι και τη σωστή καθοδήγηση θα υποδυθούν το ρόλο του ντετέκτιβ. Θα εξερευνήσουν διαφορετικές ποιότητες αντιδράσεων, το ξάφνιασμα εμπρός στο γρίφο, την περισυλλογή για τη λύση του, την έντονη σωματική αντίδραση όπως πλησιάζει το τέλος του μυστηρίου, την αποφασιστικότητα ή το κωμικό δείλιασμα, την ικανοποίηση που φέρνει η λύση του προβλήματος. Το εργαστήριο θα κρατήσει 2 ημέρες και θα έχει διάρκεια 2 ώρες την ημέρα. Το τέλος του θα σηματοδοτήσει ένα μεγάλο θεατρικό δρώμενο που θα συμπεριλάβει τους συμμετέχοντες και ολόκληρο το χωριό. Θα στηθεί ένα ανεπανάληπτο κυνήγι θησαυρού κατά το οποίο οι μικροί ντετέκτιβ θα θέσουν σε εφαρμογή εκφράσεις και κινήσεις για να δώσουν θεατρικό τόνο στο παιχνίδι. Το θεατρικό εργαστήρι συνδυάζει την εξοικείωση των παιδιών με το θέατρο και το διασκεδαστικό χαρακτήρα του παιχνιδιού. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7-15 και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία. Τα παιδιά πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των συνοδών τους.

Οι συντελεστές:
Φρόσω Κορρού: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Ανωτάτη Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Paris VIII St. Denis απ’ όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα πάνω στην «Τέχνη του θεάματος». Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ και άλλους θεατρικούς οργανισμούς υπογράφοντας τις χορογραφίες και την επιμέλεια της κίνησης των ηθοποιών. Ενδεικτικά αναφέρονται «Προμηθέας Δεσμώτης», «Ο γλάρος», «Φιλοκτήτης», «Τίρζα: η βασίλισσα του ήλιου», «Τα χάρτινα λουλούδια» και «Η αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, «Θε μου, τι σου κάναμε;» και «Sorry… I’m greek» σκην. Λ. Λαζόπουλος, «Θεσμοφοριάζουσες» σκην. Σ. Χατζάκης, «Η αρρώστεια της νιότης» και «Στο φως της νύχτας» σκην. Π. Ζούνη, «Ο Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ» σκην. Μ. Μουμούρης, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Όχι γι’ αηδόνια», «Πολύ κακό για το τίποτα» και «Η νύχτα της ιγκουάνας» σε σκηνοθεσία Αλ. Κοέν καθώς και τις παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη με την ΣΠΕΙΡΑ – ΣΠΕΙΡΑ μεταξύ 2002 – 2007 (Μπιμπερό, Ραντεβού της Τετάρτης, Δουλάρες, Χορικά κ.α). Παράλληλα έχει υπογράψει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2005, των συναυλιών «Πλάτωνος 08» στο Ηρώδειο και «Σαμποτάζ+» στο Παλλάς και στην παράσταση «Ring» στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας So Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη έχουν δημιουργήσει τις παραστάσεις «Παρασκευή Παλιμπαιδισμού», «R.I.P», «Πολιτική ανυπακοή το 2011», «Ηγέτης», «Τι θα κάνουμε τώρα;», «Εσείς πώς ζείτε, καλά ή καλύτερα;», «Διαχείριση εικόνων εαυτών», καθώς και την παράσταση «Το τέλος του κόσμου» στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος MYBE η οποία ταξίδεψε στη Λιθουανία και το Μεξικό. Από το 2000 διδάσκει κίνηση του ηθοποιού σε δραματικές σχολές, σε ηθοποιούς και τραγουδιστές καθώς και στο μονοετές πρόγραμμα επιμόρφωσης ηθοποιών πάνω στις τεχνικές του σωματικού και δημιουργικού θεάτρου που οργανώνεται από την So7 στο studio της. (www.so7.gr)

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και αρίστευσε στο μεταπτυχιάκο της Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με την εργασία του “Το θέατρο ως Τελετουργία στην Αθήνα σήμερα”, επιστημονική έρευνα με ποιοτικές συνεντεύξεις σε ενεργούς καλλιτέχνες του θεάτρου για τη διερεύνηση της σχέσης θεάτρου-τελετουργίας στη σύγχρονη θεατρική πρακτική. Εργάζεται αδιάλειπτα ως ηθοποιός από το 2000 σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση με σκηνοθέτες όπως οι C. Grauzinis “Υπέροχο μετά” (Bios 2013, Xalapa Mexico 2013, Vilnius 2012) “Πλούτος” (Εμπορικόν 2013, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας 2012), “Ζορμπάς: Η αληθινή ιστορία” (Εθνικό Θέατρο 2009), “Δάφνις και Χλόη: Ταξίδι Αναψυχής” (Θέατρο Πορεία 2006), Κ. Φιλλίπογλου “Προμηθέας Δεσμώτης” (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 2015), “Φιλοκτήτης” (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 2014), “Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1” (Bios 2011), Β. Μυριανθόπουλος “Μόλις χώρισα” (Θέατρο Λαμπέτη 2005), Μ. Μουμούρη “Ηγέτης” (Badminton 2011), “Ο Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ” (Ελληνικό Φεστιβάλ 2009), Ν. Νικολόπουλος “Alter ego” (2007), “180 μοίρες”(2009), Β. Θωμόπουλος “Πολυκατοικία” (2008-2009), Γ. Σιούγας “Big Bang” (2008), Κ. Λυχναράς “10 Λεπτά Κήρυγμα” (2000-2003) κ.α. Έχει αναλάβει την παραγωγή και την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, Θέατρο Παλλάς, Ηρώδειο κ.α (ΣΑΜΠΟΤΑΖ+, Πλάτωνος ’08, Άρντεν απ’ το Φέβερσαμ). Έχει γράψει θεατρικά έργα στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την σκηνή και το ραδιόφωνο, τα οποία έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία (Παρασκευή παλιμπαιδίσμου, R.I.P. Romeos Ioulietta Panta, Τέλος του Κόσμου, Τι θα κάνουμε τώρα; Ηγέτης, Πολιτική ανυπακοή, Two very polite characters κ.α). Είναι ιδρυτικό στέλεχος της So Ηγήθηκε του διεθνούς καλλιτεχνικού προγράμματος με την υποστήριξη του CULTURE 2007-2013 σε συνεργασία με εταιρείες από Λιθουανία, Κύπρο, Αγγλία και Μεξικό κάτω από το γενικό τίτλο: MYTHS AND BELIEFS ABOUT THE BEGINNING AND THE END OF THE WORLD. Διδάσκει στη δραματική σχολή Ίασμος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Πέμπτη 3/8-Παρασκευή 4/8
Ώρες: 12:00-14:00
Κόστος: €20/άτομο, αδέρφια €15/άτομο για ένα εργαστήριο
Κόστος 2 εργαστηρίων €30/άτομο (περιλαμβάνει κολατσιό για όλα τα παιδιά!)

Το Vovousa Festival 17 όμως έχει πολλά ακόμη, δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα
για τα εργαστήρια, τις εκδηλώσεις και το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια!