Vovousa Festival blog

Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με Ανθρώπινες Ιστορίες

24/05/2016 - Journal -

Ένα κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ  (Σάββατο 30 Ιουλίου – Σάββατο 6 Αυγούστου 2016)

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα παιδιά”, “Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»), τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις, ανάλυση ταινιών και πρακτική εξάσκηση που θα θα διαρκέσει οχτώ ημέρες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς ερευνητές, παραμυθάδες και αφηγητές, κινηματογραφιστές και ηθοποιούς αλλά και όσους έχουν όρεξη και περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο.

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, που είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως. Με μεγάλο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής, με συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες και ανιχνεύει την ανθρώπινη περιπέτεια και συνείδηση, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

 • Πώς αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματά τους; Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθειά μαρτυρία;
 • Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής, «ψυχολογίας» ή κάτι άλλο;
 • Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων;
 • Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο μέσα στη σχολική τάξη;

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ (μέχρι 15 λεπτά) επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η φωτογράφιση/γύρισμα γίνεται στο χωριό και στα γύρω βουνά, δάση και ποτάμια, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι.

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας, με πολύ κέφι και ομαδικό πνεύμα. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα. Στόχος είναι τελειώνοντας το 8ήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του DK Rental House.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 • Διάρκεια Εργαστηρίου: 8 ημέρες / 42 ώρες (2 εξάωρα θεωρίας-προβολών-ασκήσεων και 5 εξάωρα πρακτικής εφαρμογής)
 • Άφιξη στη Βωβούσα: Σάββατο 30 Ιουλίου
 • Πρώτη συνάντηση γνωριμίας Εργαστηρίου: Σάββατο 6:30-8:30μμ
 • Αναχώρηση: Κυριακή 7 Αυγούστου
 • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ “Φιλιά εις τα Παιδιά” και άλλες ταινίες του.

 • Επιπλέον πληροφορίες για το εργαστήριο: Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com
 • Πληροφορίες μετάβασης εδώ
 • Πληροφορίες διαμονής εδώ
 • Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr
 • Κόστος Εργαστηρίου: 110€ (από οποιαδήποτε τράπεζα εκτός ΠΕΙΡΑΙΩΣ, δε περιλαμβάνονται διατραπεζικά έξοδα μεταφοράς χρημάτων)

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται αποστέλλοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@vovousafestival.gr συμπληρωμένο το έντυπο δήλωσης και την απόδειξη κατάθεσης του ποσού των €110 στον λογαριασμό του φεστιβάλ

 1. Κάντε click ΕΔΩ για να κατεβάσετε το έντυπο συμμετοχής
 2. Κάντε click ΕΔΩ για να κατεβάσετε το πλήρες περιεχόμενο του εργαστηρίου
 3. Κάντε click ΕΔΩ για το βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ και δείγματα από τις ταινίες του
 4. Κάντε click ΕΔΩ για επιπλέον υλικό ανάγνωσης, απαραίτητο για το εργαστήριο

ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ // Επωνυμία: STILLANDMOVING ΑΜΚΕ // ΙΒΑΝ: GR9301720490005049075789588