Vovousa Festival blog

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες |

25/03/2018 - Πρόγραμμα - ,

Εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ: Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες

Guest Partner: May Roosevelt

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»), τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση που θα διαρκέσει οχτώ ημέρες.

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η κινηματογράφηση γίνεται στο χωριό, στο ποτάμι, στα γύρω βουνά και δάση, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα.

Φέτος, θα συνεργαστεί με την ομάδα του κινηματογραφικού εργαστηρίου η May Roosevelt, γνωστή συνθέτρια μουσικής και σολίστ θέρεμιν. Θα παρακολουθήσει από κοντά τα γυρίσματα της ταινίας και θα συνθέσει τη μουσική του μικρού ντοκιμαντέρ που θα δημιουργηθεί. Η παρουσία της θα δώσει την ευκαιρία στην ομάδα να δει τον τρόπο που γράφεται η μουσική για τις ταινίες και πώς συνεργάζεται ο σκηνοθέτης με τον συνθέτη.

Το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας με πολύ κέφι, ζεστή παρέα και ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, βιώνεις τις διακοπές σου με έναν διαφορετικό τρόπο: δένεσαι με την ομάδα, με τον τόπο που σε φιλοξενεί, με τους ανθρώπους του και με την ιστορία τους. Και γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της δικής τους ιστορίας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και εθνογράφους, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές καθώς και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά, την έρευνα και την προφορική αφήγηση αλλά και όρεξη, υπομονή και περιέργεια.

Το εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, το οποίο δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

– Πώς αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα προσωπικά τους βιώματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα; Πώς τους βοηθάμε να στέκονται χωρίς φόβο μπροστά στην κάμερα; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής, «ψυχολογίας» ή κάτι άλλο;

– Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων; 

– Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Στόχος είναι τελειώνοντας το 8ήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία. Η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της, είναι ένας παράλληλος στόχος αυτού του εργαστηρίου.

 

Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε 35 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» και άλλες ταινίες του.

 

Βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ
και δείγματα από τις ταινίες του 
εδώ
 
Aναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου 2018 
εδώ
 
Βιογραφικό της May Roosevelt
και δείγματα από συνθέσεις της
εδώ

Η εμπειρία του εργαστηρίου από τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια, με τη δημιουργία των ταινιών «Δελτίον ταυτότητος» (2016) και «Σαν του Μάη τα κεράσια» (2017), δείχνει πόση πολλή δουλειά μπορεί να γίνει μέσα σε τόσο λίγες ημέρες! Στο πρώτο από τα δυο αυτά μικρά ντοκιμαντέρ πέντε επιλεγμένα πρόσωπα του χωριού ανασυνθέτουν τη νεανική τους ταυτότητα με αμεσότητα, γνήσια συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, ενώ στο  δεύτερο φιλμ κάποια άλλα πρόσωπα μάς αποκαλύπτουν τα κρυφά μονοπάτια του έρωτα και της αγάπης στις κλειστές κοινωνίες των παλαιότερων εποχών.

Δείτε το video με επιλεγμένες σκηνές από τη ταινία Δελτίον Ταυτότητος καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των προηγούμενων κινηματογραφικών εργαστηρίων στο κάτω μέρος της σελίδας.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Κατεβάστε εδώ τη Δήλωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της στο workshops@vovousafestival.gr μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης τραπέζης. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δηλώσεις συμμετοχής: Online ή στο Steki

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 14.07 – Σάββατο 21.07
Συνολική διάρκεια: 45 ώρες
Τμήμα: 20 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €240
Με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας: €200
Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας: €170
Περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 14.07 μέχρι και Σάββατο 21.07, εκτός της Τρίτης 17.07 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day

Επιπλέον πληροφορίες για το εργαστήριο: Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com
Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €240
Φοιτητές: €200
Άνεργοι: €170
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο –ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του DK Rental House.

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.