φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες

VF21_Loules_provoli_ZDG_8227

Σάββατο 30 Ιουλίου - Σάββατο 6 Αυγούστου (οκταήμερο)

Εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ: Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες – έβδομη  χρονιά!

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Τετάρτη 20 Ιουνίου 2022

Παράλληλα με το εργαστήριο και εντελώς δωρεάν εκδηλώσεις

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»), τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση που θα διαρκέσει οκτώ ημέρες!

Το ΘΕΜΑ του μικρού ντοκιμαντέρ επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η κινηματογράφηση γίνεται στο χωριό, στο ποτάμι, στα γύρω βουνά και δάση, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα.

Το εργαστήριο ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας με πολύ κέφι, ζεστή παρέα και ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, βιώνεις τις διακοπές σου με έναν διαφορετικό τρόπο: δένεσαι με την ομάδα, με τον τόπο που σε φιλοξενεί, με τους ανθρώπους του και με την ιστορία τους. Και γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της δικής τους ιστορίας.

Το εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και εθνογράφους, σε ψυχολόγους, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές καθώς και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά, την έρευνα και την προφορική αφήγηση αλλά και όρεξη, υπομονή και περιέργεια. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το εργαστήριο αυτό ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα εργαστήρια του Βασίλη Λουλέ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και στα εξ αποστάσεως εργαστήρια.

Το εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, το οποίο δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

– Πώς αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα προσωπικά τους βιώματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα; Πώς τους βοηθάμε να στέκονται χωρίς φόβο μπροστά στην κάμερα; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης;

– Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων; 

– Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία;

ΣΤΟΧΟΣ είναι, τελειώνοντας το οκταήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία. Η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της, είναι ένας παράλληλος στόχος αυτού του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την ΕΜΠΕΙΡΙΑ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ και δείγματα από τις ταινίες του 
εδώ
 
Aναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου 2022
εδώ
(πολύ σύντομα κοντά σας)
 

Η εμπειρία του εργαστηρίου από τα έξι προηγούμενα καλοκαίρια, με την ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ των μικρών ντοκιμαντέρ “Δελτίον ταυτότητος” (2016), “Σαν του Μάη τα κεράσια” (2017), “Το γεφύρι” (2018), “Μαθητολόγιον Βωβούσης” (2019), “Βοές Βοβούσας” (2020) και «Τόσο μακρυά, τόσο κοντά» (2021), δείχνει πόσο σπουδαία δουλειά μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες! Στο “Δελτίον ταυτότητος” (2016), το πρώτο από τα έξι αυτά ντοκιμαντέρ, πέντε ηλικιωμένα πρόσωπα του χωριού ανασυνθέτουν τη νεανική τους ταυτότητα με αμεσότητα, γνήσια συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ. Στο δεύτερο φιλμ κάποια άλλα πρόσωπα μάς αποκαλύπτουν τα κρυφά μονοπάτια του έρωτα και της αγάπης στις αυστηρές κοινωνίες των παλαιότερων εποχών. Στο τρίτο ντοκιμαντέρ, μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων, το γεφύρι-έμβλημα του χωριού αποκαλύπτεται ως τόπος παιδικών παιχνιδιών, επικίνδυνων ολισθημάτων, στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών, τόπος μνήμης αλλά και ερωτική κρυψώνα.

Στην τέταρτη ταινία, παλιοί μαθητές του μονοθέσιου Δημοτικού σχολείου, από το 1951 μέχρι το 2017, σκαλίζουν τις σελίδες των επίσημων σχολικών εγγράφων, αφήνοντας να ξεπηδήσουν από κει μέσα ιστορίες και σκανταλιές, βαθμολογίες και απουσίες!

Στο πέμπτο ντοκιμαντέρ, «Βοές Βοβούσας» (2020), οι ήχοι του νερού και του αέρα, οι φωνές των ζώων και των πουλιών του δάσους, τα κουδούνια των κοπαδιών και οι ήχοι από τις εργασίες των ανθρώπων αναμειγνύονται με τον απόηχο τραυματικών στιγμών της Ιστορίας, με τα τραγούδια της χαράς, με τους ψίθυρους και τα λόγια της αγάπης.

Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ, «Τόσο μακρυά, τόσο κοντά» (2021), οι βιωματικές ιστορίες ανθρώπων που έφυγαν από τη Βωβούσα, οι ιστορίες αποχωρισμού και τα τραγούδια του ξενιτεμού μπλέκονται με την επιθυμία της επιστροφής και την αέναη ταλάντωση των ανθρώπων από το «τόσο μακρυά» στο «τόσο κοντά»…

…και όλα μαζί, τα έξι αυτά φιλμάκια, ανασυνθέτουν το απέραντο “τοπίο” των ανθρώπων και της φύσης αυτού του μικρού χωριού με την πλούσια παράδοση!

Σημείωση: οι ταινίες αυτές δεν έχουν ακόμα πάρει την τελική τους μορφή, διότι υπάρχει η πρόθεση να αποτελέσουν κομμάτια ενός μεγαλύτερου φιλμ…

Δείτε την ταινία «Δελτίον ταυτότητος» (2016), την ταινία «Το γεφύρι» (2018), καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των έξι προηγούμενων κινηματογραφικών εργαστηρίων στο κάτω μέρος της σελίδας.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Κατεβάστε εδώ τη Δήλωση συμμετοχής.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της στο info@vovousafestival.gr μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης τραπέζης. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: Εργαστήριο Λουλέ
Παράλληλα με το εργαστήριο και εντελώς δωρεάν εκδηλώσεις

Λίγες διαθέσιμες θέσεις, προλάβετε!

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η αποστολή στο info@vovousafestival.gr του αποδεικτικού κατάθεσης τραπέζης €280 και ενός κινητού τηλεφώνου. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: ΛΟΥΛΕΣ

Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Τετάρτη 20 Ιουνίου 2022

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 30/7 (ώρα έναρξης: 17:00) – Σάββατο 6/8
Συνολική διάρκεια: 60 ώρες
Τμήμα: 13-18 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €280
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – ΛΟΥΛΕΣ
Περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 30/7 μέχρι και Σάββατο 6/8.

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
LAND AND WATER ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €280
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – ΛΟΥΛΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η μεταφορά των χρημάτων γίνει από τρίτη τράπεζα με την οποία δεν συνεργαζόμαστε, τα επιπλέον τραπεζικά έξοδα βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον συμμετέχοντα (επιλογή OUR).

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά