Vovousa Festival blog

ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ |

19/03/2021 - Journal -

Gruapa di katrani: Παρασκευή 16 - Κυριακή 18 Ιουλίου

Το Μπουλούκι, ερευνά την παραδοσιακή τεχνολογία παραγωγής κατραμιού και σας καλεί να ανακαλύψετε μαζί του τα μυστικά της. Το κατράμι (ή κατράνι), παχύρευστο, ελαιώδες μαύρο υγρό, με έντονη καπνιστή μυρωδιά, παράγεται από την καύση των λεγόμενων «δαδιών», του εσωτερικού των γηραιών ρητινούχων πεύκων και χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η προστασία του ξύλου.

Η παραδοσιακή τέχνη της παρασκευής του κατρανιού συνίσταται στη συλλογή των «δαδιών», και την ατελή τους καύση σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Οι κατρανάδες κατασκεύαζαν τα καμίνια με εξαιρετική επιμέλεια και δεξιοτεχνία∙ η διαδικασία απαιτούσε τη νυχθημερόν προσήλωση τους για αρκετές ημέρες και την παραμονή και διαβίωση τους –συχνά ολόκληρης της οικογένειας– στις δασικές περιοχές όπου πραγματοποιούταν.

Πολλές παράμετροι που σήμερα αναγνωρίζουμε ως τεχνικά σημαντικές για την επιτυχία της διεργασίας ελέγχονταν εμπειρικά από τους μάστορες, αναδεικνύοντας τη σύνθετη γνώση που διέθεταν και μετέφεραν από γενιά σε γενιά. Τελικά, παρελάμβαναν το ελαιώδες, σκούρο παχύρευστο υγρό με την έντονη οσμή, το τοποθετούσαν σε ασκιά από δέρμα κατσίκας (βλαχ. κιάλι τρ κατράνι) και άρχιζαν το μεγάλο ταξίδι στην ενδοχώρα και στα Βαλκάνια, για την πώληση του προϊόντος.

Το τριήμερο βιωματικό εργαστήριο «Gruapa di katrani» με αντικείμενο την πειραματική αναπαραγωγή της παραδοσιακής διαδικασίας παρασκευής κατραμιού σε μικρή κλίμακα θα περιλαμβάνει την επίδειξη και την πρακτική εφαρμογή σχετικά με όλα τα στάδια της διαδικασίας: επιλογή και συλλογή των δαδιών, κατασκευή και καύση τους μέχρι την παραλαβή του τελικού προϊόντος. Το εργαστήριο και η παραγωγική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από τη Βριάζα (Δίστρατο Κόνιτσας).

Το εργαστήριο πλαισιώνεται από δύο σειρές ανοικτών ομιλιών με σκοπό τη διάχυση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων, καθώς και την εκκίνηση διαλόγου σχετικά με ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής του κατραμιού. Ειδικότερα, στις δύο σειρές ομιλιών θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι οι παρακάτω ερευνητές/ακαδημαϊκοί: Γιώργος Μαντάνης (Καθηγητής της επιστήμης του ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασίλης Νιτσιάκος (Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κώστας Παγανιάς (Οικονομολόγος, τέως Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Διστράτου), Ελευθερία Τσακανίκα (Καθηγήτρια ΕΜΠ με εξειδίκευση στις ξύλινες κατασκευές, Δ/ντρια Εργαστηρίου Τεχνικών Υλικών της Αρχιτεκτονικής).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες από τους σχετιζόμενους κλάδους (δασοπονία, αρχιτεκτονική, κατασκευαστικός τομέας, επιστήμη υλικών, κ.α.)  και έχει μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα.

Σε συνδιοργάνωση

Δήλωση συμμετοχής στο εργαστήριο Gruapa di katrani ΕΔΩ

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της στο info@vovousafestival.gr μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης τραπέζης. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: Εργαστήριο – ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ.
Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021
Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Παρασκευή 16/7 – Σάββατο 17/7 – Κυριακή 18/7 (10:00)
Συνολική διάρκεια: 15 ώρες (5 ώρες/ ημέρα)
Τμήμα: 15 – 20 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €100
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο –
ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ
Περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό Παρασκευή 16/7, Σάββατο 17/7 και Κυριακή 18/7

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
LAND AND WATER ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €100
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η μεταφορά των χρημάτων γίνει από τρίτη τράπεζα με την οποία δεν συνεργαζόμαστε, τα επιπλέον τραπεζικά έξοδα βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον συμμετέχοντα (επιλογή OUR).

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά