Vovousa Festival blog

Ομιλίες |

02/06/2020 - Journal -

Σάββατο 1η Αυγούστου (10:00)

Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για δεύτερη χρονιά και σας καλεί σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα την υδροκίνηση!

Το νεροπρίονο της Βωβούσας ξαναζωντανεύει!

Το Μπουλούκι ταξιδεύει ξανά στη Βωβούσα, αυτή τη φορά για να θέσει σε λειτουργία το ιστορικό νεροπρίονο, μαζί με τον πολύπειρο μάστορα Αλέκο Δρούγια! Η μεγαλειώδης κατασκευή που αποσυναρμολογούσαν και ξανάστηναν οι υλοτόμοι της περιοχής ανάλογα με το σημείο στο οποίο εργάζονταν για να κόβουν τους κορμούς, αποτελεί ένα επίτευγμα του πολυμήχανου μαστορικού πνεύματος που συνδυάζει την τεχνολογία με τη δύναμη της φύσης. Με μικρές επιδιορθώσεις και τη δύναμη του Αώου, η μηχανή θα λειτουργήσει ξανά την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Σας περιμένουμε!

Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης Μπουλούκι,

Είναι μια διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία.

Με επίκεντρο τους θεματικούς αυτούς άξονες, η δράση της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και ευρύτερων δράσεων, και την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.

Υφίσταται με τη μορφη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με έδρα την Αθήνα από το 2018.

Για αναλυτικές πληροφορίες και περισσότερα σχετικά με τις δράσεις της ομάδας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα boulouki.org

Σάββατο 1η Αυγούστου (20:00)

Βασιλική Κατή, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/ο Ιωαννίνων

To τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά με φόντο τα Ελληνικά βουνά

Βιώνουμε μια εποχή οικολογικής και κλιματικής κρίσης, όπου οι ανθρωπογενείς πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα και την ίδια την ανθρωπότητα. Η Ελλάδα είναι ένα από τα παγκόσμια «κέντρα βιοποικιλότητας» και τα ορεινά της οικοσυστήματα πολύτιμα. Θέλοντας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα ορθά έθεσε υψηλούς στόχους κλιματικής ουδετερότητας ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της απαιτήσεων από ΑΠΕ. Ειδικά η αιολική βιομηχανία ανθίζει σήμερα στην Ελλάδα με τις αιτήσεις να υπερβαίνουν κατά εννιά φορές τον εθνικό στόχο του 2030 (7,05GW). Αυτή η άνθιση όμως απουσία κατάλληλου χωροταξικού σχεδιασμού, μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από ότι όφελος. Τα αιολικά πάρκα συνδέονται με την μετατροπή φυσικών οικοσυστημάτων σε τεχνητή γη και με τον κατακερματισμό της φύσης από τους νέους δρόμους. Αυτή ακριβώς η αλλαγή χρήσης γης είναι όμως η κυριότερη αιτία παγκοσμίως για την απώλεια της βιοποικιλότητας, με την Ελλάδα να παρουσιάζει ήδη αυξανόμενο πρόβλημα κατακερματισμού. Απαιτείται μια γενναία και έξυπνη εθνική πολιτική χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στις πιο οικολογικά υποβαθμισμένες και ήδη κατακερματισμένες περιοχές για την παράλληλη επίτευξη των στόχων βιοποικιλότητας και κλίματος και την προστασία των βουνών μας.

Με πολλές υποτροφίες και διακρίσεις στο βιογραφικό της, η Κική είναι σήμερα επικεφαλής του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας στο Τμήμα ΒΕΤ του Παν/ου Ιωαννίνων. Είναι βιολόγος διατήρησης, δηλαδή εργάζεται σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της πανίδας, σε σύνδεση με την περιβαλλοντική πολιτική. Με ένα μεγάλο ερευνητικό έργο (>50 διεθνείς δημοσιεύσεις), και εν γένει συγγραφικό έργο (>100 δημοσιεύματα), εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς επιτροπές πολιτικής, απειλούμενων ειδών ή ορεινών οικοσυστημάτων (SCB, IUCN, NEMOR) ενώ πρόσφατα ξεκίνησε το πρώτο εθελοντικό πρόγραμμα επιστήμης πολιτών για τις πεταλούδες της Ελλάδας. Δυστυχώς δουλεύει πολύ και χαίρεται λίγο, ιδιαίτερα όταν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα χτυπούν την πόρτα της.

Στέφανος Λεβίδης, Forensic Architecture

Κρατική βία και φυσικό περιβάλλον

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) είναι μια διεπιστημονική πρωτοβουλία με έδρα το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Η ομάδα αποτελείται απο αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκούς, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές, αρχαιολόγους κ.α., και ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και περιβαλλοντικά εγκλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία χωρικής και πολυμεσικής ανάλυσης. Η δουλειά του Forensic Architecture έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν τόσο σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου, αλλά και σε χώρους πολιτισμού και τέχνης όπως μουσεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο Στέφανος Λεβίδης είναι ερευνητής και συντονιστής πεδίου για την Ελλάδα στο Forensic Architecture, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας στο Centre for Research Architecture, Goldsmiths. Στο φεστιβάλ της Βωβούσας θα παρουσιάσει τη δουλειά της ομάδας, με έμφαση στην ερευνητική ενότητα Centre for Contemporary Nature, που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις της κρατικής βίας με το φυσικό περιβάλλον.

Stefanos Levidis caught in one of the trap cameras of the Ghost Habitats project.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης. 

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά