Vovousa Festival blog

Ομιλίες |

02/06/2020 - Journal -
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Μη χάσετε τις δωρεάν ομιλίες από το Σάββατο 17 έως την Παρασκευή 23 Ιουλίου.

Σάββατο 17 (18:00) και Κυριακή 18 Ιουλίου (11:00)

Ανοικτές ομιλίες στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Gruapa di katrani» που διοργανώνει η ομάδα Μπουλούκι

Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για τρίτη χρονιά και σας καλεί σε δύο σειρές ανοικτών ομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Gruapa di katrani». Κατά τη διάρκεια της πρώτης σειράς, η οποία θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουλίου, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της βλάχικης παράδοσης παραγωγής του κατραμιού. Το κατράμι (ή κατράνι), παχύρευστο, ελαιώδες μαύρο υγρό, με έντονη καπνιστή μυρωδιά, παράγεται από την καύση ρητινούχων πεύκων ή κέδρων. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια και αποτελεί σημαντική παραδοσιακή τεχνολογία στα βλαχοχώρια της Ηπείρου και της Δυτική Μακεδονίας.

Το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου θα ακολουθήσει η δεύτερη σειρά ομιλιών όπου θα παρουσιαστούν οι ποικίλες εφαρμογές του κατραμιού και θα εστιάσουμε στην προστασία του ξύλου. Στις δύο σειρές ομιλιών θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι οι παρακάτω ερευνητές/ακαδημαϊκοί: Χαράλαμπος Λυκίδης (Επ. Καθηγητής της επιστήμης του ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασίλης Νιτσιάκος (Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κώστας Παγανιάς (Οικονομολόγος, τέως Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Διστράτου), Ελευθερία Τσακανίκα (Καθηγήτρια ΕΜΠ με εξειδίκευση στις ξύλινες κατασκευές, Δ/ντρια Εργαστηρίου Τεχνικών Υλικών της Αρχιτεκτονικής).

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Gruapa di katrani”. Περισσότερα ΕΔΩ

Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης Μπουλούκι,

Το Μπουλούκι είναι μια διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία.

Με επίκεντρο αυτούς τους θεματικούς άξονες, το εύρος αντικειμένου της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων και ευρύτερα εκπαιδευτικών δράσεων, την προώθηση έργων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.

Ως νομικό πρόσωπο το Μπουλούκι υφίσταται με τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με έδρα την Αθήνα.

TIP: Όσοι έχετε παιδιά μπορείτε να εγγράψετε τα πουλάκια σας στο εργαστήριο της Παρέας του δάσους και να παρακολουθήσετε τις δωρεάν και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Κυριακή 18 Ιουλίου (19:00)

Άννα Μπίζα-Κωνσταντίνα Σοφιανίδη: Περιπλανώμενο Δικαστήριο των Υδάτων

Η μυθολογική μάχη του Ηρακλή και του Αχελώου, προπάτορα όλων των ποταμών, συμβολίζει τον διαχρονικό μόχθο του ανθρώπου να συνυπάρξει αρμονικά με τη φύση. Μέσα από το πέρασμα του χρόνου όμως, ο άνθρωπος της επιβλήθηκε ανεξέλεγκτα,  υποβαθμίζοντας την σε αποκλειστικό κτήμα του. Παράλληλα, το Διεθνές Δίκαιο επισφραγίζει αυτή τη συνθήκη και η φύση βρίσκεται ανυπεράσπιστη νομικά απέναντι στον άνθρωπο. Ενώ η αγωνία για την επερχόμενη οικολογική κρίση αυξάνεται, η ανθρώπινη επέμβαση στη φύση γίνεται σε πολλές περιπτώσεις όλο και πιο παρεμβατική. Την ίδια στιγμή πολλά κράτη καταδικάζουν τις ποτάμιες υποδομές ως απαρχαιωμένες λύσεις, προσαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο τους στις τρέχουσες περιβαλλοντικές ανάγκες.  Πώς θα μπορούσε ο νόμος να λύσει τις διαφορές μεταξύ ανθρώπου και φύσης;

Το Περιπλανώμενο Δικαστήριο των Υδάτων ιδρύεται και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα σε ένα μελλοντικό σενάριο – όχι και τόσο μακριά από το σήμερα. Μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής και χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλυτική ανάγνωση του τοπίου και του οικοσυστήματος, αναπτύσσεται μια μεθοδολογία όπου τα υδάτινα σώματα, ως νομικές προσωπικότητες πια, αφηγούνται την ιστορία τους και εκδικάζονται ισάξια απέναντι στον άνθρωπο.

Την Κυριακή 18 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε για το  Περιπλανώμενο Δικαστήριο των Υδάτων  σε διάλογο με το ποτάμιο τοπίο της Βωβούσας και τα νερά του Αώου, ενώ τη Δευτέρα 19 Ιουλίου θα περπατήσουμε το μονοπάτι προς τη θέση «Σμιξώματα» και θα ξεδιπλώσουμε βιωματικά την ιστορία του ποταμού.  

Η Κωνσταντίνα-Άννα Σοφιανίδη και η Άννα Μπίζα είναι απόφοιτες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Περιπλανώμενο Δικαστήριο των Υδάτων αποτελεί τη διπλωματική τους εργασία που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2020 υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του τμήματος, Δήμητρας Κατσώτα. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορα εργαστήρια, εκθέσεις και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Η Κωνσταντίνα Σοφιανίδη (γεν. Πάτρα 1994) έχει ως κύρια ασχολία την αρχιτεκτονική και εργάζεται σήμερα ως μηχανικός στην Πάτρα. Ενδιαφέρεται για θεματικές που αφορούν την αστικοποίηση της φύσης στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πρακτικής. Παράλληλα εκφράζει την αγάπη της για τη μουσική έχοντας στο ενεργητικό της 3 χρόνια εθελοντισμού στο ραδιόφωνο του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως ραδιοφωνική παραγωγός στον διαδικτυακό σταθμό sinradio.gr. 

Η Άννα Μπίζα (γεν. Αθήνα 1994)  εργάζεται ως αρχιτέκτονας σε ερευνητικά θέματα και  τα ενδιαφέροντά της κινούνται μεταξύ αρχιτεκτονικής, χαρτογραφίας και σκηνογραφίας. Έχει ολοκληρώσει το διαδικτυακό πρόγραμμα «GIS, Mapping, and Spatial Analysis» του University of Toronto, έχει παρακολουθήσει το Εργαστήριο Σκηνογραφίας του Εθνικού Θεάτρου 2019-2020, είναι μέλος της Ομάδας Τέχνης Πάροδος και αγαπάει το πολυφωνικό τραγούδι.

TIP: Όσοι έχετε παιδιά μπορείτε να εγγράψετε τα πουλάκια σας στο εργαστήριο της Παρέας του δάσους και να παρακολουθήσετε τις δωρεάν και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουλίου (11:00)

Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου: Εργαστήρι-ομιλία αρχαιολογίας του τοπίου

Πού κρύβεται ο ανθρώπινος παράγοντας στα αρχέγονα δάση και τα ορεινά λαγκάδια;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, οργανώνουμε το πρώτο «Εργαστήρι Αρχαιολογίας του Τοπίου» στο Φεστιβάλ Βωβούσας, στις 19 και 20 Ιουλίου. Παίρνοντας την σκυτάλη από την Ομιλία-Εργαστήριο του Μπουλουκιού με θέμα την παραγωγή κατραμιού στον ορεινό χώρο (ΣΚ 17-18 Ιουλίου), θα εξερευνήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει η αρχαιολογία του τοπίου για τη ζωή των ορεσίβιων στο ιστορικό (και όχι μόνο) παρελθόν.

Θα συζητήσουμε με αφορμή τρεις άξονες: 1. «ανασκαφή των αρχείων», 2. «ανασκαφή της μνήμης», 3. «επιφανειακές έρευνες στον ορεινό χώρο». Ο κάθε άξονας θα περιλαμβάνει δίωρη ομιλία και συζήτηση. Την Τετάρτη 21 Ιουλίου θα περπατήσουμε δυο ιστορικά μονοπάτια κοντά στη Βωβούσα και θα προσθέσουμε την τρίτη διάσταση στις συζητήσεις μας. Θα επισκεφθούμε τις τοποθεσίες «τάφος του Φεζοδερβέναγα» και «Παλιομανάστηρο» και θα παρατηρήσουμε το τοπίο με μια πολιτισμική/αρχαιολογική ματιά.

Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε το hashtag #vovarch, με το οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ανεβάζουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους με φωτογραφίες στο Instagram.

18_DGS_4480

Ο Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου (γεν. Αθήνα 1991),
Το 2009 εισήχθη στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου αποφοίτησε το 2013 μέσω της κατεύθυνσης Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, όπου και επέστρεψε το 2017 για να εκπονήσει το διδακτορικό του σχετικά με το αρχαιολογικό τοπίο του Ζαγορίου, ως υπότροφος του White Rose College of the Arts and Humanities και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Στο ενδιάμεσο ολοκλήρωσε δεύτερο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην πολιτιστική διαχείριση, σε ένα πρόγραμμα συνδιοργανωμένο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κεντ, με υποτροφία του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ιστορίες Κρίσης» (Οσελότος 2016), για την οποία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «Μαρία Πολυδούρη» (2017), εξ ημισείας με την Χριστίνα Γεωργιάδου. Έχει υπάρξει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αρίστης (2015-2019), ενώ συντόνισε το πρώτο εργαστήρι παραδοσιακής δόμησης με τίτλο «Επιστροφές: νέο καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου», που συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Νέων Αρίστης και την ερευνητική συλλογικότητα «Μπουλούκι» και τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

TIP: Όσοι έχετε παιδιά μπορείτε να εγγράψετε τα πουλάκια σας στο εργαστήριο της Παρέας του δάσους και να παρακολουθήσετε τις δωρεάν και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Πέμπτη 22 Ιουλίου (11:00)

Χρήστος Ζαμπακόλας: Ο περιοδικός τύπος του Ζαγοριού από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα

Τα Βουνίσια Χαμπέρια, Τα Βουνίσια μας χωριά, τα Ζαγορισιακά Νέα, Η Καλουτά μας, το Εν Παπίγκω, Το Ζαγόρι μας, Τα Νέα του Βρυσοχωρίου, τα Λαϊστινά Νέα, Ο Παλμός των Μηλιωτάδων, το Εν Τσεπελόβω είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες περιοδικά έντυπα που άφησαν το στίγμα τους στο Ζαγόρι από τη δεκαετία του 1930 έως τις μέρες μας.

Σκοπός της διάλεξης είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ της Βωβούσας το σύνολο των περιοδικών εντύπων του Ζαγοριού είτε έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να κυκλοφορούν είτε συνεχίζουν την πορεία και την προσφορά τους. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την ιστορία τους, να μελετήσουμε τη θεματολογία τους, τους φορείς και τα πρόσωπα που τα εξέδιδαν και να αποτιμήσουμε -όσο αυτό είναι δυνατό- την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία κι όχι μόνο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε, μέσα από τις σελίδες των περιοδικών, ορισμένα παραδείγματα μεγάλων περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχόλησαν το Ζαγόρι. Να εξετάσουμε δηλαδή το ρόλο που διαδραμάτισε ο περιοδικός τύπος στην τοπική κοινωνία του Ζαγοριού για μεγάλα προβλήματα όπως το δασικό, η παράνομη υλοτομία, οι μελέτες εξόρυξης πετρελαίου, η προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών, κ.ά.

Ο Χρήστος Ζαμπακόλας (γεν. Ιωάννινα 1981),
Σπούδασε Αρχειονομία και Βιβλιοθηκονομία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο της Αρχειονομίας. Από το 2008 έως το 2012, υπήρξε υπότροφος-ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Εκτός από την επιστήμη της αρχειονομίας, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η μελέτη της τοπικής ιστορίας του Ζαγοριού και των Ιωαννίνων, του παροικιακού ελληνισμού της Βενετίας, της ιστορίας του ελληνικού εμπορίου με τη Δύση και των ιδιωτικών βιβλιοθηκών Ελλήνων λογίων.
Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η ιστορική παρουσία των γιαννιωτών εβραίων μέσα από την εμπορική τους δραστηριότητα (ΙωάννιναΒενετία, 16ος-18ος αι.), ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το 2012 διδάσκει Ελληνική και Λατινική Παλαιογραφία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το 2016 μαθήματα Αρχειονομίας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.
Είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει σχέσεις Βυζαντίου και Δύσης στη θεματική ενότητα ΕΠΟ30. Κατάγεται από τους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και ασχολείται ενεργά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπραγγέλων.

TIP: Όσοι έχετε παιδιά μπορείτε να εγγράψετε τα πουλάκια σας στο εργαστήριο της Παρέας του δάσους και να παρακολουθήσετε τις δωρεάν και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Παρασκευή 23 Ιουλίου (11:00)

Κώστας Καραβίδας: Το εθνεγερτικό μήνυμα της Χάρτας του Ρήγα

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821, η διάλεξη θα παρουσιάσει με εύληπτο και εκλαϊκευτικό τρόπο το περιεχόμενο και το εθνεγερτικό νόημα της δωδεκάφυλλης Χάρτας της Ελλάδος (1796-1797) του Ρήγα Βελεστινλή. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδείξει τη Χάρτα ως έργο εθνικής αυτογνωσίας μέσα στο διαφωτιστικό κλίμα της εποχής.

Η διαδραστική παρουσίαση, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία ακρίβειας και τις υψηλές αναλύσεις του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού, θα εξηγήσει στο ευρύ κοινό και στα παιδιά που κάθε χρόνο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, τη σημασία της γεωγραφίας, των αρχαίων τοπωνυμίων και της χαρτογραφίας για το εθνικό και βαλκανικό επαναστατικό όραμα του Ρήγα, τον ριζοσπαστικό επαναπροσδιορισμό του ελληνικού χώρου, αλλά και τη διαμόρφωση της εθνικής συλλογικής συνείδησης, που οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στον εθνικό ξεσηκωμό του ‘21.

Η εκδήλωση, που θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό,  πραγματοποιείται σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού, την κάποτε βλαχόφωνη Βοβούσα με τις ρευστές ταυτότητες, και θα επιχειρήσει να συνδέσει το περιεχόμενο της Χάρτας με την τοπική ιστορία της περιοχής της Ηπείρου (αντίτυπο της Χάρτας σώζεται στο κοντινό χωριό Καπέσοβο) και με το σύγχρονο περιεχόμενο του όρου «πατρίδα».

XARTA

Ο Κώστας Καραβίδας (γεν. Αθήνα 1981),
Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2016 διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως πανεπιστημιακός υπότροφος και από το 2019 ως μέλος ΕΔΙΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λογοτεχνία και την πολιτισμική ιστορία του 20ου αιώνα, με έμφαση στη μεταπολεμική και τη μεταπολιτευτική περίοδο, και αφορούν την πεζογραφία και την ποίηση, την ιστορία των ιδεών, την κριτική, τα λογοτεχνικά περιοδικά κ.ά. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους. Έχει εργαστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι συντονιστής της Ομάδας Λόγου και Σκέψης του επιστημονικού περιοδικού Νέα Παιδεία. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Αντί, ΜONO, Χρόνος (chronosmag.eu) και έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

TIP: Όσοι έχετε παιδιά μπορείτε να εγγράψετε τα πουλάκια σας στο εργαστήριο της Παρέας του δάσους και να παρακολουθήσετε τις δωρεάν και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Σάββατο 24 Ιουλίου (12:00)

1 - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Δημήτρης Οικονόμου, Ο τελευταίος φύλακας

Screen Shot 2021-06-25 at 11.14.17 πμ
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Αργύρη

Παρουσίαζει ο Κώστας Καραβίδας

Στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Οικονόμου Ο τελευταίος φύλακας η λογοτεχνία συναντά την ιστορία και η μεγάλη (εθνική) ιστορία την οικογενειακή και τοπική μικροϊστορία. Τρεις συναρπαστικές αφηγήσεις της διαδρομής τριών γενιών μιας γιαννιώτικης οικογένειας εκτυλίσσονται παράλληλα, έχοντας ως πεδία δράσης: τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου και την Ηπειρωτική Εταιρεία (1906), τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου στα υψώματα της μεθοριακής γραμμής άμυνας (1940) και την καρδιά του αδελφοκτόνου εμφυλίου στα βουνά της Πίνδου (1947). Προϊόν έρευνας και αναδίφησης σε δημόσια και οικογενειακά αρχεία το βιβλίο του Οικονόμου αποτελεί έναν δωρικό, αλλά πολεμικό ύμνο στην ηπειρωτική γη και το ηθικό μεγαλείο των ανθρώπων της. Πρόκειται για μια προσπάθεια βαθιάς κατανόησης της ιδιαιτερότητας του τόπου και των υλικών κατασκευής των κατοίκων του, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το τι μπορεί να σημαίνει «ήρωας» και «ηρωισμός» στην αντιηρωική εποχή μας. Το βιβλίο, μέρος του οποίου διαδραματίζεται και στη Βωβούσα, θα συστήσει στο κοινό του Φεστιβάλ ο φιλόλογος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κώστας Καραβίδας.

2 - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ: Ήρα Σπαγαδώρου-Ηλιάνα Αλεξάνδρου, Με το μάτι (κείμενα Μαρία Καβαλιεράτου)

Παρουσίαση του μοναδικού βλαχικού βιβλίου μαγειρικής από τον Γιώργο Χατζητέγα και τον Καμίλο Νόλλα

Με αυτό το βιβλίο επιβεβαιώνεται πως όσοι πίνουνε νερό στη Βωβούσα, την παθαίνουν.

Τρελές παραδοσιακές συνταγές από την Ηλιάνα, την Ήρα και τη Μαρία που θα σας γοητεύσουν. Αδρές νόστιμες γεύσεις, νοτισμένες από την αχλύ του πρωινού Αώου και τις δροσερές ανάσες των ψηλών πεύκων. Χωρίς καντάρια, ογκομετρικά και δοσολογίες, κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, γιατί όταν μαγειρεύεις βωβουσιώτικα δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο παρά τρέλα.

Τώρα αν ακολουθήσετε τις οδηγίες στην πόλη και δεν πετύχει μη το πάρετε κατάκαρδα… θα φταίει το αιρκοντίσιον του γείτονα.

Screen Shot 2021-06-25 at 11.40.50 πμ

Σάββατο 31 Ιουλίου (12:00)

Ομιλία σχετικά με το έργο «Διάσωση του τελευταίου ποταμού στην Ευρώπη χωρίς φράγματα – Vjosa/Αώος» με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις EcoAlbania, MedINA και Πίνδος Περιβαλλοντική.

Το έργο «Διάσωση του τελευταίου ποταμού στην Ευρώπη χωρίς φράγματα – Vjosa/Αώος» έχει στόχο
την πρόληψη οποιωνδήποτε καταστροφικών επιπτώσεων της ανάπτυξης Έργων Υδροηλεκτρικής
Ενέργειας στην περιοχή. Επίσης,επιθυμεί να συμβάλλει στις ήδη μακρόχρονες τοπικές πρωτοβουλίες για την προστασία του ποταμού και να ανοίξει ένα διάλογο τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία για το χαρακτηρισμό της λεκάνης απορροής του ποταμού ως διασυνοριακό πάρκο ως μέτρο προστασίας αλλά και βιώσιμης αναπτυξιακής λύσης.

Το έργο υλοποιεί τις ακόλουθες 5 στρατηγικές:

Στρατηγική 1: Κινητοποίηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς κοινότητας.

Στρατηγική 2: Βελτιστοποίηση της νομικής συμμόρφωσης των προτεινόμενων έργων και προσφυγή στο εθνικό και διεθνές δίκαιο όπου κι όταν απαιτείται.

Στρατηγική 3: Ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.

Στρατηγική 4: Έρευνα ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά στη γνώση μας για το ποτάμι και τις κοινότητες γύρω του.

Στρατηγική 5: Προώθηση της ιδέας δημιουργίας ενός Διασυνοριακού Πάρκου για τη λεκάνη απορροής του Vjosa/Αώου.

Το έργο έχει διάρκεια 60 μηνών και αυτή τη στιγμή κινείται προς την τελευταία περίοδο υλοποίησης του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο επισκεφτείτε: https://med-ina.org/project/saving-europes-last-free-flowing-wild-river-vjosa-aoos/

Συμμετέχει ο Olsi Nika και η Besjana Guri από την EcoAlbania, ο Αλέξης Κατσαρός από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η Τόνια Γαλάνη από την Πίνδος Περιβαλλοντική.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης. 

Λόγω των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 και στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βωβούσας διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά