Vovousa Festival blog

Λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΣΕΛΟ

21/11/2021 - Journal -

Το περιοδικό Διάσελο #4 κυκλοφορεί!

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη

«Στη βοή των νερών»

Εμπνευσμένο από τη Βωβούσα, το θέμα του διαγωνισμού ενέπνευσε  εκατοντάδες φίλους να γράψουν και να στείλουν τις ιστορίες τους. Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Από τις 21 Νοεμβρίου 2021 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στάλθηκαν συνολικά 256 πρωτότυπα διηγήματα. Η «Βοή των νερών» ανακάλεσε λαϊκούς θρύλους και δοξασίες, έγινε αφορμή για νοητές επιστροφές στον γενέθλιο τόπο ή στα ξένοιαστα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων και ενέπνευσε ιστορίες που εκκινούν από όψεις ή θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας, πάντα όμως υπό τον ήχο των νερών, λάιτ μοτίφ άλλοτε της κάθαρσης κι άλλοτε της καταστροφής.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τατιάνα Αβέρωφ, Δημήτρη Νόλλα, Σταυρούλα Παπασπύρου, Γιώργο Περαντωνάκη και Νίκο Χρυσό, με γνώμονα την πρωτοτυπία των θεμάτων, τη γλωσσική αρτιότητα των κειμένων και τη λογοτεχνικότητά τους, ξεχώρισε δέκα διηγήματα, που φιλοξενούνται στις σελίδες του λογοτεχνικού περιοδικού Διάσελο, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του Ιουλίου 2022.

Screen Shot 2022-09-26 at 8.57.12 μμ

Οι νικητές με την σειρά επιλογής από την κριτική επιτροπή:

ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (1)
Αυτοί που ακούνε τα νερά
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΒΟΪΚΛΗΣ (2)
Η ανάσα του δράκου
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ (3)
Υγροβιότοπος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΑΤΣΑΡΗ (4)
Στη βουή των νερών
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ (5)
Μια στιγμή αδυναμίας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑ (6)
Στην αποθήκη
ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ (7)
Η αγωνία της Ιβάνκα Στάλεβα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΟΥΜΒΟΥΡΑΚΗ (8)
Το δώρο
ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ (9)
Με γεύση πικραμύγδαλο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΩΝΗΣ (10)
Οι περαματάρηδες

Το περιοδικό Διάσελο εκδίδεται από την ΑΜΚΕ land+water. σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη με αφορμή το Φεστιβάλ Βωβούσας. Την επιμέλεια ύλης έχει ο Νίκος Χρυσός και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιάννης Καρλόπουλος.

Στο 4ο τεύχος (Ιούλιος 2022), εκτός από τα κείμενα του διαγωνισμού «Στη βοή των νερών», φιλοξενούνται και πρωτότυπα κείμενα των Ιάκωβου Ανυφαντάκη, Έλενας Μαρούτσου, Βασιλικής Πέτσα, Βαγγέλη Ραπτόπουλου, Θανάση Σταμούλη, Μαρίας Φακίνου και Σταύρου Χριστοδούλου.

Συνεργάτες
– Κριτική επιτροπή: Τατιάνα Αβέρωφ, Δημήτρης Νόλλας, Σταυρούλα Παπασπύρου, Γιώργος Περαντωνάκης, Νίκος Χρυσός
– Επιμελητής κειμένων περιοδικού-συντονιστής διαγωνισμού: Νίκος Χρυσός
– Καλλιτεχνική διεύθυνση διάσελου: Karlopoulos&Associates
– Έκδοση-διακίνηση: Εκδόσεις Καστανιώτη

Παραγωγή: ΑΜΚΕ land+water.

Συνδιοργάνωση

Περιοδικό Διάσελο τεύχος #3, 2020
Screen Shot 2022-09-26 at 8.47.43 μμ

Σε επιμέλεια του Νίκου Χρυσού, δεκαοχτώ Έλληνες συγγραφείς σε ισάριθμα πρωτότυπα διηγήματά τους ιχνηλατούν τα διάσελα, τις ορθοπλαγιές, τα πλατώματα και τις κορυφές των βουνών. Πιάνοντας το νήμα από τα προηγούμενα τεύχη του «Διάσελου», καταθέτουν μια πολυθεματική και πολυπρισματική αποτύπωση της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ορεινών όγκων. Το φυσικό τοπίο γίνεται άλλοτε σκηνικό δράσης, άλλοτε πεδίο απόδρασης κι άλλοτε πάλι τόπος μνήμης και φαντασίας ανασυνθέτοντας όχι μόνο την ορεινή τοπογραφία αλλά και έναν ενδεικτικό «χάρτη» της σύγχρονης αφήγησης.

Συμμετέχουν:
Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Ελένη Γιαννάτου,
Μίνως Ευσταθιάδης, Βαγγέλης Μπέκας,
Κάλλια Παπαδάκη, Δημήτρης Καρακίτσος,
Χρίστος Κυθρεώτης, Γιώργος Κασαπίδης,
Μαρία Ξυλούρη, Ελένη Στελλάτου,
Βίκυ Τσελεπίδου, Καλλιρρόη Παρούση,
Κώστας Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Οικονόμου,
Βάσια Τζανακάρη, Πάνος Τσίρος,
Κώστας Καβανόζης, Νίκος Χρυσός.

Screen Shot 2022-09-26 at 8.48.53 μμ
Screen Shot 2022-09-26 at 8.48.14 μμ

Διάσελο #1 και #2 σε επιμέλεια του Δημήτρη Κανελλόπουλου.

Ανθολόγηση κλασσικών κειμένων με φόντο τα όρη και τους ποταμούς. Από τις σελίδες τους παρελαύνουν πολλοί συγγραφείς νέοι και μεγαλύτεροι. 

Παρακολουθήστε το βίντεο παρουσιάσης
του Διάσελου #3 στο Βιβλιοβούλιο (κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ)
από τη Σταυρούλα Παπασπύρου

Βιογραφικά συγγραφέων Διάσελο #3

DIASELO-ALL

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει Βιολογία, Σενάριο και Δημιουργική Γραφή. Είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης και διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Σενάριο στο καλλιτεχνικό εργαστήρι LaCulturelá. Το πέμπτο και πιο πρόσφατο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Σκιά, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 2017. Διηγήματα και κείμενά του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους.

Η Ελένη Γιαννάτου γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Σπούδασε Θεατρολογία και Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Εργάζεται στην εκπαίδευση και παράλληλα ασχολείται με τη μετάφραση και επιμελείται βιβλία. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας και συνυπεύθυνη για την επιλογή τίτλων στις εκδόσεις Αlloglotta. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Κύριος Πηνελόπη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη το 2018.

Ο Μίνως Ευσταθιάδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ανόβερο. Παράτησε (όχι αρκετά) γρήγορα την δικηγορία για το windsurfing και τα μυθιστορήματα. Το θεατρικό έργο του Το Γεύμα (Ευρασία, 2012) πήρε το βραβείο Πρωτότυπου Θεατρικού της Ε.Θ.Ε. και ήταν στην βραχεία λίστα του διεθνούς διαγωνισμού Eurodram της Γερμανίας. Το μυθιστόρημά του Το δεύτερο μέρος της νύχτας (Ωκεανίδα, 2016) εκδόθηκε στα γερμανικά. Το μυθιστόρημά του Ο Δύτης (Ίκαρος, 2018) θα εκδοθεί στα γαλλικά. Ζει κοντά στην θάλασσα.

Ο Βαγγέλης Μπέκας έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα με πιο πρόσφατο το Μαύρο φυλαχτό (εκδόσεις Ψυχογιός, 2017). Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο του ο γιος μας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε ψηφιακές οπτικοακουστικές παραγωγές.

Η Κάλλια Παπαδάκη είναι συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο Δενδρίτες (2015, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Ο Δημήτρης Καρακίτσος γεννήθηκε στο Βόλο το 1979. Έχει εκδώσει τα βιβλία Οι γάτες του ποιητή Δ. Ι. Αντωνίου (Το Ροδακιό, 2012), Βένουσμπεργκ (Αντίποδες, 2015), Παλαιστές (Ποταμός, 2016), Ιστορίες του Βαρθολομαίου Ολίβιε (Ποταμός, 2017) και Ζαχαρίας Σκριπ (Ποταμός, 2019).

Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Για το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Μια χαρά (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (εξ ημισείας με τη Μαρία Φίλη), ενώ περιλήφθηκε επίσης στις βραχείες λίστες του Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα. Το μυθιστόρημα Εκεί που ζούμε είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Ο Γιώργος Κασαπίδης γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Σ’ εκείνο το σημείο (Παρατηρητής 1999), Αντίπερα, (Τυπωθήτω, 2005 – Βραβείο Αθάνα, Ακαδημίας Αθηνών 2006), Εκ βαθέων θάλασσα (Photo/Graphs Studio, 2010), Μέρες του 2013 μ.Χ. (για το έτος Καβάφη, εκτός εμπορίου), Εκσκαφέας αοράτων (Εκδόσεις των Φίλων, 2013) και Αλάνα 21 (Οδός Πανός, 2019). Στο χώρο της φωτογραφίας έχει πραγματοποιήσει έως τώρα εννιά ατομικές εκθέσεις, πλήθος ομαδικών και το λεύκωμα Των ασήμαντων δρόμων (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας, 2004).

Η Μαρία Ξυλούρη έχει γράψει τα μυθιστορήματα Rewind (2009), Πώς τελειώνει ο κόσμος (2012, Athens Prize for Literature 2013) και Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου (2015) – κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλέντη. Έχει μεταφράσει Ντέιβιντ Μίτσελ, Χάνια Γιαναγκιχάρα και Πολ Όστερ.

Η Ελένη Στελλάτου (Αθήνα, 1978) έχει σπουδάσει Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρώτο της βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων Το Κόκκινο και το Άσπρο (εκδόσεις Πόλις, 2018), υποψήφιο για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου της Εταιρείας Συγγραφέων και των περιοδικών Αναγνώστη και Κλεψύδρα. Ζει και εργάζεται στο Λουτράκι Κορινθίας.

Η Βίκυ Τσελεπίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Σπούδασε νομικά, επικοινωνία και δημιουργική γραφή. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Ελενίτ (2014, Νεφέλη) και τη νουβέλα Φιλελλήνων (2018, Νεφέλη), τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη, καθώς και το μυθιστόρημα Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι; (2017, Νεφέλη), το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Καλλιρρόη Παρούση γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Νομικά και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Λογοτεχνία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Κανείς δε μιλάει για τα πεύκα (Κέδρος, 2016) βραβεύτηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Αναγνώστης το 2017.

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου (Ρόδος, 1965) είναι ιστορικός, πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Κοράλλι. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει αφηγήματα, ιστορικές μελέτες και βιογραφίες, δοκίμια θεωρίας κριτικής και στοχασμού καθώς και δύο μυθιστορήματα, το πρώτο εκ των οποίων (Αγκριτζέντο), έλαβε το 2011 το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature). Τελευταία του βιβλία, το μυθιστόρημα Ο κύκλος του χώματος (Καστανιώτης, 2017) και η Ανθολογία Κωστή Παλαμά (Κέδρος, 2018).

Ο Δημήτρης Οικονόμου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο τελευταίος φύλακας (2020) και Οι εγκλωβισμένοι (2015, υποψήφιο για το βραβείο The Athens Prize for Literature 2016). Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η πόλη του αναστέλλοντος ήλιου (2009, υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2010 του περιοδικού Διαβάζω) και Μείνε για λίγο όταν θα έχουν φύγει όλοι (2012). Κείμενά του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο ΑΠΘ και μετάφραση-μεταφρασεολογία στο ΕΚΠΑ. Με το πρώτο της βιβλίο Έντεκα μικροί φόνοι, ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave (2008) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Τζόνι και Λούλου (2011), ένα βιβλίο για παιδιά (Ένα δώρο για τον Τζελόζο, 2013) και η συλλογή διηγημάτων Η καρέκλα του κυρίου Έκτορα (2014), όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφράστρια, έχοντας μεταφράσει Virginia Woolf (βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας για το Ένα δικό της δωμάτιο), Ian Rankin, Stuart Neville, Shirley Jackson, Emily St. John Mandel κ.ά. Το νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο Αδελφικό, αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Πάνος Τσίρος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εν συνεχεία, στην Αγγλία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, ασχολούμενος με το Tractatus LogicoPhillosophicus του Ludwig Wittgenstein. Εργάζεται, επί σειρά ετών, στη μέση εκπαίδευση. Το 2007 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η συλλογή διηγημάτων Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα ενώ το 2013 απ’ τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Δεν είν’ έτσι;. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη η τρίτη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Η μοναξιά των σκύλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά.

Ο Κώστας Καβανόζης (Κομοτηνή 1967) είναι πεζογράφος. Κυκλοφορούν τα βιβλία του Τζάμπα η παράταση (διηγήματα, Πατάκης, 2020), Τυχερό (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Αναγνώστης), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Αναγνώστης), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος περ. Διαβάζω), Του κόσμου ετούτου (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και Χοιρινό με λάχανο (νουβέλες, Κέδρος, 2004).

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα, Κρατικό Βραβείο Βιβλίου που Προάγει τον Διάλογο σε Ευαίσθητα Κοινωνικά Θέματα 2019). Έχει επιμεληθεί τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), τον συλλογικό τόμο Ιστορίες βιβλίων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και τον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική (σε συνεργασία με την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019).