Προβολή 20.7: Κωνσταντίνα Μεσσήνη | St. Viniri |

St. Viniri, Το ιερό δάσος της Αγίας Παρασκευής, 2019, 14’

Τα ιερά δάση της Ηπείρου λειτούργησαν ως καταφύγια διατήρησης της βιοποικιλότητας, πολύ πριν ειπωθούν έννοιες όπως «αειφορεία» και «προστασία της φύσης».

Το δάσος της Αγίας Παρασκευής στη Βωβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι, βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων και περιβάλει την ομώνυμη εκκλησία. Είναι ένα από τα εναπομείναντα ιερά δάση όπου ορθώνονται κάποια από τα γηραιότερα δέντρα μαύρης πεύκης της Πίνδου.

 

Ανέγγιχτο το διατηρούν οι ιστορίες και οι μύθοι που αποτελούν την προφορική παράδοση του χωριού και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά δημιουργώντας τον θρύλο του δάσους της Αγίας Παρασκευής. Ο πυρήνας του θρύλου είναι ότι αν «πειραχτεί» οτιδήποτε από το δάσος οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Το αποτέλεσμα είναι το δάσος να παραμένει στην πρωτογενή του μορφή χωρίς καμμία ανθρώπινη παρέμβαση, πράγμα σπάνιο στην εποχή μας.

H Κωνσταντίνα Μεσσήνη,

Έλκει την καταγωγή της από τη Βωβούσα και είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Το ντοκιμαντέρ ''St. Viniri, Το ιερό δάσος της Αγίας Παρασκευής'' δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ατομικής εργασίας του πανεπιστημίου.

Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών