FRACTALS

Μουσικό Εργαστήριο Φωνητικού Συνόλου FRACTALS | Συντονίστρια: Μαρίζα Βαμβουκλή

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Μουσική στην Kοινότητα : Πλαίσιο, Πρακτικές, Ρεπερτόριο

Vovousa Festival 2022.Vovousa.
Ioannina. Epirus. Greece.
George Detsis. 07/2022.

Η Μουσική στην Κοινότητα, ή αλλιώς Κοινοτική Μουσική (Cοmmunity Music), είναι προσβάσιμη σε όλους, γι’αυτό και πλήρως συμμετοχική, δίνοντας φωνή και πρόσωπο ακόμη και σε ανθρώπους φαινομενικά εκτός κοινωνικού ιστού και ταρακουνώντας καλά ριζωμένες προκαταλήψεις. Είναι προσαρμοστική και προσωποκεντρική, δίνει έμφαση στα πρόσωπα και αφουγκράζεται τις ανάγκες και επιθυμίες του εκάστοτε συνόλου ανθρώπων μεταμορφώνοντάς το σε ομάδα μελών με βασικό το αίσθημα του ανήκειν. Είναι διαδραστική και ανοιχτή στον μουσικό αυτοσχεδιασμό και στην αυθόρμητη δημιουργικότητα, αναιρώντας συχνά διακρίσεις θεατών και ερμηνευτών, επαγγελματιών και μη. Μπορεί, και συχνά είναι, ακτιβιστική, αντιστεκόμενη σε εξουσίες και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη λαίλαπα της απομόνωσης και της ανασφάλειας.

Αφού δοθεί το πλαίσιο, θα προχωρήσουμε σε πρακτικές τραγουδίσματος και συνοδείας του με body percussion (με την Bάλια Κάλντα να μας συνοδεύει τόσο ως φυσικό περιβάλλον όσο και ως τραγούδι) και θα μιλήσουμε αναλυτικά για το ανάλογο μουσικό ρεπερτόριο που λαμβάνει ενεργά υπ’όψιν του τα παραπάνω βασικά χαρακτηριστικά. Το μόνο σίγουρο: μετά το τέλος του εργαστηρίου θα αποχωριστούμε πιο συνδεδεμένοι, γιατί ακριβώς σε αυτήν την σύνδεση που απελευθερώνει την εκφραστική δημιουργικότητά μας εναποθέτουμε ένα σημαντικό μέρος της ελπίδας μας και της πίστης μας στην ζωή!

Το φωνητικό σύνολο Fractals,

Δημιουργήθηκε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας τον χειμώνα του 2020-21, ως βαθειά ανάγκη δια ζώσης τραγουδίσματος παράλληλα με τις εξ αποστάσεως διαδικτυακές πρόβες της πολυπληθούς χορωδίας. Στην παρούσα φάση απαρτίζεται από 8 μέλη. Έθεσε στόχο εξ αρχής το να καταπιαστεί με πιο απαιτητικό πολυφωνικό ρεπερτόριο από διάφορες παραδόσεις ή με πρωτότυπες συνθέσεις. Το σύνολο τραγουδά κυρίως a capella, αλλά καλωσορίζει και τη συνοδεία με body percussion ή με κάποια λιτή ενορχήστρωση. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών στη Λέσβο και στο φεστιβάλ Βωβούσας το καλοκαίρι του 2022, με πολλή θερμή ανταπόκριση. Πρόσφατα ηχογράφησε στο οθωμανικό λουτρό του Κάστρου Μυτιλήνης κάποια τραγούδια.

Η Μαρίζα Βαμβουκλή,
Vovousa Festival 2022.Vovousa.
Ioannina. Epirus. Greece.
George Detsis. 07/2022.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, με αντικείμενα την Μουσική Παιδαγωγική και την Μουσική στην Κοινότητα (από το Ηνωμένο Βασίλειο). Διδάσκει μουσική στην Πρωτοβάθμα εκπαίδευση από το 2003 κι έχει βραβευτεί για το εκπαιδευτικό της έργο σε παραμεθόριες περιοχές από την UNESCO. Έχει συμμετάσχει με εναλλακτικούς ρόλους (ως τραγουδίστρια, ως πιανίστα/ακορντεονίστα, ως δασκάλα/μαέστρος/εμψυχώτρια, ως συνθέτης) σε πλήθος παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Τουρκία, Βουλγαρία). Έχει συνεργαστεί επί 3 χρόνια με την ομάδα Μουσικό Πολύτροπο, επί 9 χρόνια με την πολυβραβευμένη χορωδία Rosarte, επί 11 χρόνια με την διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica, επί 3 χρόνια με την χορωδία Ambitus, ενώ έχει καθοδηγήσει μουσικές ομάδες σε κέντρα ημέρας για ψυχιατρικούς ασθενείς και για άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και δεξιότητες. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο για το ρεπερτόριο της Κοινοτικής Μουσικής κι έχει πάρει μέρος σε δύο συλλογές CD σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες. Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά μουσικά και θεατρικά σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, έχει οργανώσει μουσικοπαιδαγωγικά εργαστήρια σε συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες (π.χ. KeKeCa body percussion group, φωνητικό σύνολο Πλειάδες κ.ά.) και έχει προσκληθεί σε διάφορες ημερίδες ως ομιλήτρια.

Vovousa Festival 2022.Vovousa.
Ioannina. Epirus. Greece.
George Detsis. 07/2022.
IMG-023dd017246243d6ea41876b0064c79f-V

Όραμά μας στο φωνητικό σύνολο και στην χορωδία Cantaλαλούν από την οποία προέρχεται: 

Η δημιουργία πάθους για το πολυφωνικό τραγούδι και για ρεπερτόριο από όλον τον κόσμο, ένα ρεπερτόριο που προάγει -μέσω των στίχων του- αξίες πανανθρώπινες και μιλά για όσα μας συνδέουν ως ανθρώπινο είδος: τη συμπόνοια, την ελευθερία, την ομορφιά, την συγχώρεση, το χιούμορ. Το όραμά μας συνάδει με τις διεθνείς επιταγές του ρεύματος του “Community music”, που συνοψίζονται στην ενίσχυση της προσωπικής “φωνής” του καθενός, με προσοχή αυτή να μην καταπνίγεται ούτε να ενσωματώνεται βίαια, αλλά να αναδεικνύεται. Μας ενδιαφέρει η πολυφωνία ως μουσική πρακτική και ως τρόπος σύμπραξης, όπου η κάθε ιδιαίτερη φωνή δικαιώνει την ύπαρξή της ως αυθύπαρκτη και συναρμοζόμενη με τις υπόλοιπες.

Early bird discount έως Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η αποστολή στο info@vovousafestival.gr του αποδεικτικού κατάθεσης τραπέζης €25 (ή €20 μέχρι 15/5) και ενός κινητού τηλεφώνου. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: Fractals

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 29/7
Ώρα: 16:00 – 20:00
Συνολική διάρκεια: 4 ώρες 
Τμήμα: 15 – 25 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €25 (ή €20 μέχρι 15/5)

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
LAND AND WATER ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €25 (ή €20 μέχρι 15/5)
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – Fractals

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η μεταφορά των χρημάτων γίνει από τρίτη τράπεζα με την οποία δεν συνεργαζόμαστε, τα επιπλέον τραπεζικά έξοδα βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον συμμετέχοντα (επιλογή OUR).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Σε περίπτωση ακύρωσης εργαστηρίου από την διοργάνωση επιστρέφεται το 100% στους συμμετέχοντες

Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής σε εργαστήριο:
– Μέχρι 10 ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου επιστρέφεται το 50% 
– Εντός 10ημέρου πριν την έναρξη του εργαστηρίου δεν επιστρέφονται χρήματα

Στην περίπτωση επιστροφής χρημάτων από την διοργάνωση (του 50% ή του 100%) θα γίνεται το νωρίτερο την τρίτη εβδομάδα Ιουλίου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά