Εκδηλώσεις

Δείτε το πρόγραμμα από 13 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2024

Εγκαίνια ΦΒΣ
Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 (20:00). Διάρκεια 13/7-10/8
: “Caryatis”, έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη
Επιμέλεια έκθεσης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Το εγχείρημα “Caryatis” εμβαθύνει στην παραδοσιακή ενδυμασία των ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας. Αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία των τοπίων και του πολιτισμού, αυτές οι φορεσιές παρουσιάζουν τοπικές παραλλαγές στο στυλ, τα υφάσματα και τα στολίδια. Μέσα από ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, φανερώνεται η ουσία της αγροτικής ζωής και η εγγενής σύνδεσή της με την παράδοση.

______________

Τοποθεσία: Μουσείο Υδροκίνησης Βωβούσας
Είσοδος ελεύθερη

Θα ακολουθήσει υπαίθριο γεύμα με πίτα Τρίστενου από την Βασιλική Θεοδωράκη και τσίπουρο στο Steki. Προαιρετική συμμετοχή €5/άτομο

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 (20:30).

: μουσική
KOSTADIS, Κωσταντής Μιχαήλ

Σε συνδιοργάνωση με την ORILA Records

Ο sound artist Kostadis Michail είναι αυτοδίδακτος πολυοργανίστας και μηχανικός του ήχου με βάση την Αθήνα. Το ηλεκτροακουστικό του σόλο πρότζεκτ, KOSTADIS, βασίζεται στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, καθώς συνθέτει κάθε φορά ένα διαφορετικό εμμονικό μπλέξιμο σκέψεων, εμπειριών, απομονωμένων ήχων και συναισθημάτων του μήνα, της εβδομάδας, της ημέρας, της στιγμής.

Έχει μοιραστεί τη σκηνή με πολλούς μουσικούς και συγκροτήματα: Robert Aiki Aubrey Lowe, Rashad Becker,, Hiro Kone, Tolouse Low Trax , Son Lux, Bear Bones, Lay Low, Id M Theft Able

Ο Kostadis είναι ενεργό μέλος των σχημάτων Sclavos και Lost Bodies και, πέρα από τις συμμετοχές του σε πολλά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών (Acid Baby Jesus, In Trance 95 κ.ά.), έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές δουλειές: το “UNLEASH” στη Phase! Records το 2016, το μίνι άλμπουμ “SLUMBER – 3 Ways to Calm & Sleep Peacefully” το 2017 και το “FRAGMENTS” στη Sweetohm Recordings το 2018 και το “EMERALD” το 2023 στις Άγιος Άνθρωπος, Untitled-01 και Orila.

Περισσότερα για τον Κωσταντή Μιχαήλ ΕΔΩ

——————–

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 (20:30).

: μουσική
Saber Rider, Αλίκη Λευθεριώτη

Σε συνδιοργάνωση με την ORILA Records

Η Αλίκη Λευθεριώτη είναι συνθέτης, παραγωγός, performer και DJ, με επίκεντρο την ηλεκτρονική/ηλεκτρακουστική σύνθεση, το sampling και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες του κινηματογράφου, του χορού και των μικτών μέσων. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στην Αθήνα και το Λονδίνο, καθώς και βραζιλιάνικα κρουστά και μουσική για οπτικά μέσα.

Στο Φεστιβάλ Βοβούσας θα παρουσιάσει ένα αυτοσχεδιαστικό σετ χρησιμοποιώντας ως πηγές ήχους από το χωριό και την γύρω περιοχή, ηχογραφώντας field recordings και κάνοντας live sampling με φυσικά και ανθρωπίνως κατασκευασμένα αντικείμενα, επεξεργασμένα με ηλεκτρονικά μέσα.

——————–

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 (20:30).

: μουσική
Πάνος Αλεξιάδης

Σε συνδιοργάνωση με την ORILA Records

Ο Πάνος Αλεξιάδης είναι ηχητικός καλλιτέχνης και μουσικός που εστιάζει στη σύγχρονη ηλεκτρονική / ηλεκτροακουστική σύνθεση. Η πρακτική του εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού δημιουργώντας μια αίσθηση περιπλάνησης σε εσωστρεφή, ημι αφηρημένα ηχητικά περιβάλλοντα μακριάς δομής. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει εντατικά πάνω σε νέες παραγωγές αλλά και στην ολοκλήρωση παλαιότερων προσωπικών έργων.

Για το Φεστιβάλ Βωβούσας 2024 θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεση, βασισμένη μεταξύ άλλων σε αποσπάσματα ηχογραφήσεων από την προηγούμενη επισκεψη του το 2016

Περισσότερα για τον Πάνο Αλεξιάδη ΕΔΩ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 (20:30)
: μουσική
Irini Qn
______________

Φωτ: Μιχάλης Ζούρος

Η Irini Qn προτείνει μια μουσική παράσταση βασισμένη στο ντεμπούτο άλμπουμ της «Χωρίς Το Τόξο Στην Αρένα», εμπλουτισμένη με διασκευές τραγουδιών συγγενούς θεματολογίας, που συνεπιμελείται με τους μουσικούς της, τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές μουσικό στερέωμα.

Oι μουσικοί συνοδοιπόροι της
Κώστας Στεργίου – πλήκτρα
Ορέστης Γράβαρης – drums
Διονύσης Μακρής – ηλεκτρικό κοντραμπάσο & μπάσο

Η τραγουδοποιός Irini Qn
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου ενώ από μικρή έκανε χορό και συμμετείχε σε φωνητικά σύνολα. Το 2006 ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Κλασικό Πιάνο και λίγους μήνες αργότερα ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Φιλολογία (ΕΚΠΑ, Γλωσσολογία). Παράλληλα εντρυφεί στις ξένες γλώσσες μιλώντας άπταιστα αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά.νΑπό το 2007 μέχρι το 2011 ταξιδεύει και διαμένει στο εξωτερικό. Επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα το 2011 και ξεκινά σπουδές στο σύγχρονο τραγούδι. Το 2017, με παρότρυνση του Γιώργου Ανδρέου, συγκεντρώνει και ηχογραφεί δέκα ελληνόφωνα τραγούδια της σε έναν δίσκο concept με τίτλο «Χωρίς το Τόξο στην Αρένα». Ο δίσκος κυκλοφορεί το 2020 από τις εκδόσεις Μετρονόμος αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ορμώμενη από τα έμφυλα ζητήματα επιλέγει να συνοδεύει το μικρό της όνομα με τα λατινικά γράμματα Qn. “Mια μεταβλητή”, όπως την αποκαλεί η ίδια, “που εκφράζει το δικαίωμα κάθε ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό.” Aυτήν την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη της ποιητική συλλογή και τον δεύτερο δίσκο της.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 (20:30)
Παρουσίαση βιβλίου, προβολή και έκθεση χαρακτικών:
______________

Πηνελόπη Ματσούκα, Το Ζαγόρι μου (παρουσίαση βιβλίου)

Το Ζαγόρι είναι τόπος μοναδικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας.

Το βιβλίο αυτό είναι μια πρόσκληση να ακολουθήσουμε τα παλιά μονοπάτια και από απλοί θεατές να γίνουμε κοινωνοί του τοπίου.

«Έφτασα πρώτη φορά στο Μικρό Πάπιγκο το 1981, από το βουνό. Πεζή από το Τσεπέλοβο, έχοντας διασχίσει τα υψίπεδα της Τύμφης. Χωρίς χάρτες, τότε, με ελάχιστες πληροφορίες για τη διαδρομή, ζητούσαμε οδηγίες από τους τσομπαναραίους που ήταν ακόμη πολλοί πάνω στο βουνό… Θα ακολουθήσουν πεζοπορίες αμέτρητες σε όλες τις εποχές του χρόνου, με λιακάδες, με χιόνια, με καταρρακτώδεις βροχές, μοναχικές ή με παρέα, για χαρτογραφική δουλειά ή όχι, κάποτε με δυσκολίες και κούραση. Πάντα, όμως, γεμάτες με υπέροχες εικόνες και στιγμές ευτυχίας και έμπνευσης, που προσπάθησα, κάπως, να μεταφέρω στο βιβλίο αυτό.»

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

______________

Το Άγριο Ποτάμι: ο δημιουργικός αγώνας, 2024, 15’26’’

Προβολή της ταινίας της Véronique André-Lamat και του Sylvain Guyot, γεωγράφων του Πανεπιστημίου του Μπορντώ (UMR 5319 Passages).

Αυτή η ερευνητική ταινία είναι ένα πορτρέτο του άγριου ποταμού Αώου, που μας το διηγείται ένας από τους πρωταγωνιστές του δημιουργικού αγώνα ενάντια στα σχέδια για μεγάλα φράγματα. Ο καλλιτεχνικός και ειρηνικός αγώνας από το 2013, πραγματική έκκληση για την προστασία του Αώου, διαδραματίζεται με φόντο ένα μέλλον που εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Ακολουθεί παρουσίαση της έρευνάς τους, με τη συμμετοχή της Isabelle Sacareau, διερμηνεία: Πενελόπη Ματσούκα.
Ερωτήσεις και συζήτηση σχετικά με την ταινία και την ομιλία θα ολοκληρώσουν τη συνάντηση.

______________

Έκθεση χαρακτικών: Βωβούσα, αγάπη μου!

Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Ιουλίου (μετά την προβολή)

Μετά από επτά χρόνια εργαστηρίων στην Βωβούσα, μεγάλες εκτυπώσεις με τη βοήθεια του οδοστρωτήρα των Αδελφών Ράπτη ή το τζιπ του Στέφου, φοιτητικές ασκήσεις, ένα χειροποίητο βιβλίο, ένα βιβλίο συνταγών, έναν γάμο και διάφορες άλλες περιπέτειες, ήρθε η ώρα να κοινωνήσουμε όλα αυτά σε μια έκθεση που θα έχει λίγο απ’ όλες-ους οι οποίοι πέρασαν από αυτό το φανταστικό χωριό και δημιούργησαν με την χαρακτικη. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα συμμετεχόντων απ’ όλες τις χρονιές, ενηλίκων και παιδιών. Επίσης, θα εκτεθούν και τα έργα από τα εργαστήρια 2024. Σπεύσατε!!!

Buesier*!

*«φιλιά» στα βλαχικά

Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
: πανηγύρι
______________

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει η Βωβούσα! Μετά την λειτουργία αρχίζουν τα όργανα και οι χωροί.

Πώς σας φαίνεται να κατηφορίζετε από την πανέμορφη εκκλησιά που είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα των οφθαλμών και να αντιλαλούν μέσα στο Ιερό Δάσος που την περιβάλει τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής; 

Highlight της δεύτερης μέρας (Σάββατο 27-19:00) η Σίρμπα, ο κυκλικός χορός όπου οι άντρες αγωνιούν να περικλείσουν τις γυναίκες στην ανθρώπινη αγκαλιά-αλυσίδα που φτιάχνουν γύρω τους! 

Ένα διήμερο έθιμο που κρατά τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας.

Όσοι βρίσκονται στη Βωβούσα δε πρέπει να το χάσουν, είναι must! 

Κυριακή 28 Ιουλίου 2023 (20:30)
: μουσική
Bilie Kark
______________

H Billie Kark, είναι καλλιτέχνις με έδρα την Αθήνα. Άρχισε να γράφει τη δική της μουσική κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο studio της Mellowsophy Music, ψάχνοντας έναν τρόπο να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Το μουσικό της όραμα είναι να αφήνει το μυαλό της ελεύθερο να δημιουργεί συνδυασμούς ασυνήθιστους και μη αναμενόμενους.

Αυτό που κάνει τη μουσική της ξεχωριστή, είναι το πάντρεμα δύο πολύ διαφορετικών κόσμων: εκείνο της ηλεκτρονικής μουσικής και της παράδοσης. Η πιο γνωστή της κυκλοφορία, ένα EP με τίτλο «Τζίντα» (νεράιδα στη βλάχικη γλώσσα) είναι το τέλειο παράδειγμα του μουσικού της προσανατολισμού. Πρόκειται για ένα σύνολο κομματιών ηλεκτρονικής μουσικής χορευτικού χαρακτήρα και ambient αισθητικής, με έντονες επιρροές από τα ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια.

Στο live performance της, η Billie, έχει στόχο να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο στον οποίο στοιχειά και νεράιδες χορεύουν μέσα στα βάθη του δάσους, σε ηλιόλουστα ξέφωτα, δίπλα σε ποτάμια, κάτω από ψηλά και μυστήρια βουνά.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, 19:30
: παρουσίαση βιβλίου

(Α)συνέχειες στα ψηλά βουνά, Εξερευνώντας τον πολιτισμό του ορεινού χώρου
Επιμέλεια: Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου
Εκδόσεις Land and Water © 2023

Συμμετέχουν οι ομιλητές: Φαίδων Μουδοπουλος – Αθανασίου, Ίρις Λυκουριώτη, Δημήτρης Χριστόπουλος

…Η παράδοση όμως, όπως μας διδάσκει το εγχείρημα της Βωβούσας το οποίο εδώ κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην ελληνική βιβλιογραφία, δεν είναι στατική υπόθεση. Η παράδοση δεν είναι αυτοκίνητα που μεταφέρουμε νοσταλγικά κι ατόφια από το παρελθόν. Η παράδοση συναντιέται με άλλες πρακτικές και διαρκώς ανανεώνεται. Αλλιώς  σκουριάζει και κουράζει. Μόνο έτσι επιβιώνει. Αλλάζοντας μέσα από τομές και συνέχειες: τις (α)συνέχειες που μολογεί ο τίτλος του βιβλίου αυτού…

Από τα προλεγόμενα του Δημήτρη Χριστόπουλου


Στην έκδοση συμμετέχουν οι συγγραφείς:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΜΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΪΟΑΝΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΔΡΙΝΗΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΡΑ, ΜΕΤΑΞΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΑΚΟΛΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΕΛΗΣ, ΘΩΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ Μ. ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΘΩΜΑΪΔΗ, ΡΗΓΑΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΤΣΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΝ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΤΖΑΝΑΤΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΑΝΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 (20:30)

: μουσική

______________

Valia Calda, 

Το σχήμα δημιουργήθηκε από τον Νίκο και τον Θοδωρή Ζιάρκα και πρωτοεμφανίστηκε στη τζαζ σκηνή του Λονδίνου το 2013. Η μουσική τους έχει ρίζες στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, στην ψυχεδελική τζαζ, καθώς περιπλέκεται με ήχους εμπνευσμένους από το πανκ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.Επιστρέφοντας από τη σιγή της πανδημίας, η μπάντα πειραματίζεται μέσα ένα νέο ηχητικό σύμπαν για το τελευταίο τους άλμπουμ “Homeland”, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023 από την δισκογραφική εταιρία Deep Mountain Records. Ο δίσκος ψηφίστηκε στα καλύτερα του “Jazz on Bandcamp May 2023″, και του γνωστού περιοδικού “The Quietus”, ενώ ακούστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως όπως το KEXP, το BBC, το Worldwide FM, το NTS, το Soho Radio, την EΡT και το NPR. Το 2018 εκδόθηκε ο δίσκος τους “Methexis” που απέσπασε καλές κριτικές διεθνώς, που ακολούθησε μετά το επιτυχημένο τους ντεμπούτο EP το 2013.

Οι Valia Calda αναμειγνύουν στις συνθέσεις τους, ψυχεδελικους rock ήχους με free jazz και ρυθμικά μοτίβα από την Ηπειρώτικη παράδοση. Επηρεασμένοι από τα θέματα της μετανάστευσης και της εξορίας, ο ήχος της μπάντας αντανακλά την έννοια της μετατόπισης σε φυσικό και ιδεολογικό πλαίσιο.

Η μπάντα έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, Αγγλία και Ελλάδα και έχει εμφανιστεί σε αναγνωρισμένους χώρους και φεστιβάλ όπως το London Jazz Festival, το BBC Late Proms, το Cambridge Jazz Festival, το Royal Albert Hall, το Vortex Jazz Club, Opus Jazz Club κ.α.

Μουσικοί:
James Wylie – saxophone
Νίκος Ζιάρκας – guitar/electronics
Dave de Rose – drums
Θοδωρής Ζιάρκας – double bass

 

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024, ώρα 20:30

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Βασίλη Λουλέ

Μια μεγάλη οικογένεια, Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα, 69′

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη

Η οικογένεια και η φιλία, η καινοτομία και η αλληλεγγύη, οι παιδικές αλάνες και η γειτονιά είναι το «μυστικό χαρμάνι» της φωτεινής διαδρομής των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς, που χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα «…να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!»

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί και να ζωντανέψει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα στο εργοστάσιο, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων. Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορία της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Η ιστορία όμως της εταιρείας δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των μεγάλων επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται αυτές ιδιαίτερα οι μικρές, αθέατες πτυχές της καθημερινής τους ζωής: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η οικογένεια και η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργία και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά”, μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες και οι απλοί εργαζόμενοι έχτισαν μαζί «…μια μεγάλη οικογένεια».

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Έρευνα: Βασίλης Λουλές
Αφήγηση: Αλέξανδρος Λογοθέτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Παραγωγή 2022: ΚΛΙΑΦΑΣ ΑΕ

Αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή

Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, Άγιος Γεώργιος (20:30)

: προβολές
______________

Τετάρτη 7 Αυγούστου (συνολικός χρόνος προβολής: 94′)

Λουόμενοι, 46′
Ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην ανεμελιά και την μελαγχολία των λουτροπόλεων. Η ζωή στις λουτροπόλεις κυλάει αργά και με ρυθμούς που θυμίζουν άλλες δεκαετίες. Μέσα σε αυτή τη νωχελική ατμόσφαιρα οι ηλικιωμένοι νιώθουν ελεύθεροι να κάνουνε πράγματα που τους απαγορεύει ο κοινωνικός τους περίγυρος. Αντί για ανθρώπους τρίτης ηλικίας έχει κανείς την εντύπωση ότι περιβάλλεται από εφήβους σε παιδική κατασκήνωση.

Αθήναι, 36′
Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στον σταθμό Λαρίσης στην διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων το καλοκαίρι του 1995.Θέμα της ταινίας οι άνθρωποι που συχνάζουν στον σταθμό τα βράδια: Φαντάροι, άστεγοι, ποιητές, φίλαθλοι και μετανάστες που μόλις έχουν φτάσει στη χώρα. Υιοθετώντας την χρονολογική δομή μίας βραδιάς, η ταινία καταγράφει την ατμόσφαιρα και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτήν την συνύπαρξη ετερόκλιτων κόσμων.

Χειρόγραφο, 12′
Μια νυχτερινή περιπλάνηση την άνοιξη του 2017.
Η Μόλι, μια γυναίκα/σκύλος, διασχίζει την Αθήνα και μπαινοβγαίνει στο παρόν και στο παρελθόν. Η Αθήνα είναι μια τεράστια φώκια που την τρώει αλλά και της δίνει ζωή.

______________

Πέμπτη 8 Αυγούστου (συνολικός χρόνος προβολής: 89 λεπτά)

Επισκέψεις στον Ε. Χ. Γονατά, 52′
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ πάνω στον Ε.Χ.Γονατά. Δέκα χρόνια μετά το πρώτο ντοκιμαντέρ, ο συγγραφέας βλέπει τις «Επισκέψεις στον Ε.Χ.Γονατά» και σχολιάζει τον εαυτό του, την σκηνοθέτιδα και το πέρασμα του χρόνου. Γυρισμένο λίγους μήνες πριν τον θάνατο του συγγραφέα.

Τι ώρα είναι, 26′
Η φιλία δύο ανδρών στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων. Ο Χρήστος και ο Ηλίας ζουν πότε χώρια και πότε μαζί, πότε έχουν δουλειά και πότε δεν έχουν. Εκεί που τσακώνονται, εκεί φιλιώνουν. Δεν μπορούνε να συμφωνήσουνε για το αν το ρολόι δείχνει πέντε ή έξι ή αν ένα ποτήρι περιέχει κόκα κόλα ή κρασί.Μια ταινία για το παράδοξο της αγάπης και του χρόνου.

Το κουτί, 11′
Μια ηλικιωμένη κυρία χτενίζεται πριν τις ειδήσεις των οκτώ για να συναντήσει τον αγαπημένο της εκφωνητή ειδήσεων.

 

 

Η Εύα Στεφανή, είναι σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει 36 ταινίες, που ανήκουν στον χώρο του εθνογραφικού και του πειραματικού κινηματογράφου.
Το έργο της έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας διακρίσεις ενώ ταινίες της έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις με σημαντικότερες την Documenta14 και την Biennale της Βενετίας 2019. Κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Oberhausen και πανεπιστήμια όπως το New York University και το Columbia στην Νέα Υόρκη έχουν οργανώσει αφιερώματα στο έργο της.
Είναι καθηγήτρια κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην θεωρία κινηματογράφου στο New York University στη Νέα Υόρκη, στη σχολή VARAN στο Παρίσι και στο National Film&TV School στη Βρετανία. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα «Οι αναναπαραστάσεις των Ελλήνων στον εθνογραφικό κινηματογράφο 1960-1980» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1997). Η τελευταία της ταινία είναι η «Η καρδιά του ταύρου»(2024) ενώ μόλις ολοκλήρωσε την εγκατάσταση «Φωτεινό σπήλαιο» για το ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης «What if women ruled the world ?”
Χαρακτηριστικές ταινίες της:
Αθήναι, Το Κουτί, Γράμματα από το Άλμπατρος, Ακρόπολις, Λουόμενοι, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι; Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.

Χαϊδεύει την οθόνη, λέει γλυκόλογα στον αγαπημένο της και στο τέλος τον καληνυχτίζει.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024 (20:30)
: Μουσική σε συνεργασία με την ORILA Records
______________
Anna Vs June, Νανουρίσματα
από την Άννα Παπαϊωάννου

Νανουρίσματα, τα πρώτα ηχητικά μας ερεθίσματα, συνοδεύουν τη μουσική όλης μας της ζωής και αποτελούν έναν κοινό τόπο συνάντησης ανθρώπων. Έναν τέτοιο τόπο, αποτελεί και η Βαλκανική χερσόνησος. Εφτά βαλκανικά νανουρίσματα πλέκονται και δημιουργούν μία ακουστική ατμόσφαιρα μέσα από ηλεκτρονικούς ήχους και ακουστικά όργανα, με κυρίαρχο συστατικό την γυναικεία φωνή…

Η Anna vs June, το καλοκαίρι 2023 στη Βωβούσα

Η Άννα Παπαϊωάννου είναι μουσικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της συνεργασίες, γράφει την δική της μουσική την οποία παίζει και τραγουδάει ζωντανά ως Anna Vs June. Η μουσική της έρευνα περιλαμβάνει αναλογικά και ψηφιακά μηχανήματα παραγωγής ήχου τα οποία συνήθως συνδυάζονται με παραδοσιακά ακούσματα και προσωπικές της ηχογραφήσεις.

www.annavsjune.com

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 (20:30)

: Θεατρική παράσταση
______________
Οι τελευταίοι Κιρατζήδες, 60′.

Κείμενο: Κώστας Ξυκομηνός

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Δημήτρης Δρόσος – Κώστας Ξυκομηνός

Τοποθεσία: Προαύλιο Αγίου Γεωργίου.

Πάππου προς πάππου, οι δικοί του ήταν Κιρατζήδες (αγωγιάτες). Από νεαρός, μέσα από ορμητικούς χειμάρρους, αδιάβατα ποτάμια, κακοτράχαλα μονοπάτια και χίλιους άλλους κινδύνους, μετέφερε εμπορεύματα και ανθρώπους με ζώα. Ούτε στην κατοχή δεν σταμάτησε! Αρχές δεκαετίας του ’60 όμως άρχισαν να αλλάζουν οι εποχές. Οι χωριανοί προτιμούσαν πλέον για τις μεταφορές εκείνα τα καινούρια σιδερένια μουλάρια που σκαρφάλωναν στις ανηφοριές χωρίς αγκομαχητά και που έτρεχαν στα ισιώματα πιο γρήγορα από όσο μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους!

Ο Ζώτος όμως αρνιόταν πεισματικά να αποδεχτεί την πραγματικότητα, πως ο κόσμος άλλαζε, προχωρούσε και εξελισσόταν! Μια ασυνήθιστα ζεστή καλοκαιρινή νύχτα στην Βωβούσα αυτός κι ο βοηθός του Αυγέρης θα βρεθούν αντιμέτωποι με απρόσμενες καταστάσεις, απογοητεύσεις, διλήμματα, αποφάσεις και προκλήσεις που θα ανατρέψουν την μέχρι τώρα ζωής τους.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά