Εκδηλώσεις

Δείτε το πρόγραμμα από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 (20:30)
: χορός
______________
Gradus

Η παράσταση σύγχρονου χορού Gradus εμπνέεται από την αρχή της σταδιακότητας(Gradualism) που διέπει κάθε αλλαγή στη φύση.

Μελετά την εξέλιξη των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στον χρόνο, την βραδύτητα, την επαναληπτικότητα και την ομοιομορφία αλλά και την σύνδεση της σταδιακής αλλαγής με την ευχαρίστηση και την μνήμη.

Σε μια εποχή που η ικανότητα συγκέντρωσης μειώνεται, το αργό είναι συνήθως βαρετό και η υπομονή φθίνει, ίσως το βήμα-βήμα να διευρύνει την αίσθηση του χρόνου μέχρι αυτή να εκλείψει και να χαθεί.

Χορογραφία/Χορός: Βανέσα Σπινάσα, Άννα Γρίμμα, Νίκος Λυμπεράτος
Δραματουργία/κείμενο: Λένα Μακρή
Μουσική: Νίκος Παραουλάκης
(ΒΙΟ στα λινκ)

Δευτέρα 15, Τετάρτη 19 και Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 (19:30)
: αφήγηση παραμυθιών

______________

Για μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες μέχρι 1η Μαρτίου

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 (20:30)
: προβολές σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών
______________

1. Πατ και Ματ

Οι Πατ και Ματ είναι ήρωες της εξαιρετικά επιτυχημένης τσεχικής σειράς κινουμένων σχεδίων stop-motion που δημιουργήθηκε από τους Lubomír Beneš και Vladimír Jiránek το 1976. Από τότε, για 45 ολόκληρα χρόνια και με πάνω από 130 επεισόδια, χαρίζουν στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο και μας φτιάχνουν την ημέρα με την αισιόδοξη προσέγγιση για τη ζωή.

Οι Πατ & Ματ, δύο ιδιοφυΐες στα μαστορέματα, αντιμετωπίζουν «δύσκολες καταστάσεις», αλλά ποτέ δεν τα παρατάνε μέχρι να λύσουν όλα τα προβλήματά τους με κάποιον ευφάνταστο τρόπο και κυρίως … με χιούμορ! Είναι εξαιρετικά αδέξιοι και συχνά περιπλέκουν τα πράγματα περισσότερο. Όταν ο Πατ χαλάει κάτι, ο Ματ σώζει την κατάσταση, ώσπου να αντιστραφούν οι ρόλοι τους μετά από λίγο. Το τέλος, όμως, αξίζει πάντα όλο τον κόπο!

Για όλη την οικογένεια.
Διάρκεια: 60′

______________

2. Προβολή βραβευμένων πτυχιακών ταινιών σπουδαστών της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών Πράγας (FAMU)

Η σχολή κινηματογράφου FAMU, ιδρύθηκε το 1946 ως ένα από τα τρία παραρτήματα της Ακαδημίας Παραστατικών Τέχνών στην Πράγα. Είναι η πέμπτη παλαιότερη σχολή κινηματογράφου στον κόσμο και έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στις λίστες με τις καλύτερες σχολές στον κόσμο από το The Hollywood Reporter.

Στις δεκαετίες 1960 και 1970, αρκετοί νέοι σκηνοθέτες από τη Γιουγκοσλαβία ήταν φοιτητές της FAMU (Rajko Grlić, Srđan Karanović, Emir Kusturica, Goran Marković, Goran Paskaljević και Lordan Zafranović). Όλοι αυτοί οι σκηνοθέτες έγιναν πολύ επιτυχημένοι, προκαλώντας την εισαγωγή του κινηματογραφικού όρου Praška filmska škola («σχολή κινηματογράφου της Πράγας») ή Praški talas («κύμα της Πράγας»), που θεωρείται εξέχον υποείδος του Γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου.

Για όλη την οικογένεια.
Διάρκεια: 60′

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (20:30)
: προβολή σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών

______________
ZATOΠEK (2021, 131′, Τσεχία/ Σλοβακία)

Σκηνοθεσία- David Ondříček, πρωταγωνιστούν- Václav Neužil, Martha Issová

Βραβεία – Czech Lion Award ως καλύτερη ταινία της χρονιάς 2021, υποψηφιότητα της Τσεχίας στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας για τα Όσκαρ 2022

Το συναρπαστικό δράμα του David Ondříček δείχνει τη ζωή του Έμιλ Ζάτοπεκ, ενός διάσημου Τσέχου δρομέα μεγάλων αποστάσεων και Ολυμπιονίκη, ενός ανθρώπου που με εντυπωσιακή ανεμελιά ξεπερνούσε τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων και ενώθηκε με τους γίγαντες που μετέφεραν το αθλητικό γεγονός στην κατηγορία των αξέχαστων ιστοριών.

Είναι φθινόπωρο του 1968 και ο Αυστραλός δρομέας, κάτοχος πολλών ρεκόρ, Ρον Κλαρκ, έρχεται στην γκρίζα Πράγα. Περνά την μεγαλύτερη κρίση της καριέρας του ως τώρα. Ίσως τον βοηθήσει ένα παλιό του πρότυπο και φίλος του, Έμιλ Ζάτοπεκ, διασημότερος Τσέχος αθλητής όλων των εποχών και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Ζάτοπεκ, του συζύγου της Ολυμπιονίκη Ντάνα Ζάτοπκοβα και άλλων προσωπικοτήτων του αθλητισμού, που προσπαθούν να βρουν μια αξιοπρεπή ζωή σε μια πολιτικά περίπλοκη εποχή και ταυτόχρονα να φέρει κοντά μας τον Έμιλ και την Ντάνα σε στιγμές, όταν τα αθλητικά παπούτσια “ξεκουράζονται.”

Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 (08:00)
: πανηγύρι

______________

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει η Βωβούσα! Μετά την λειτουργία αρχίζουν τα όργανα και οι χωροί.

Πώς σας φαίνεται να κατηφορίζετε από την πανέμορφη εκκλησιά που είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα των οφθαλμών και να αντιλαλούν μέσα στο Ιερό Δάσος που την περιβάλει τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής; 

Highlight της δεύτερης μέρας (Πέμπτη 27-19:00) η Σίρμπα, ο κυκλικός χορός όπου οι άντρες αγωνιούν να περικλείσουν τις γυναίκες στην ανθρώπινη αγκαλιά-αλυσίδα που φτιάχνουν γύρω τους! 

Ένα διήμερο έθιμο που κρατά τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας.

Όσοι βρίσκονται στη Βωβούσα δε πρέπει να το χάσουν, είναι must! 

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 (20:00)
: χορός
______________
Beyond the Urban| Performing Ecosystems / A priori
Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 (20:30)
: μουσική
______________
Γεωμετρίες που λαλούν, φωνητικό σύνολο Fractals

Κορμός της συναυλίας είναι τα μουσικά μορφοπλασματικά μοτίβα-fractals που συνδέουν τις μουσικές παραδόσεις κατά κύριο λόγο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Θα ακουστούν τραγούδια  αποδιδόμενα από φωνές και ρυθμούς των σωμάτων, με διακριτική συνοδεία από μουσικά όργανα.

Το φωνητικό σύνολο “Fractals δημιουργήθηκε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας τον χειμώνα του 2020-21, ως βαθειά ανάγκη δια ζώσης τραγουδίσματος παράλληλα με τις εξ αποστάσεως διαδικτυακές πρόβες της πολυπληθούς χορωδίας. Απαρτίζεται από 11 παλιά κι έμπειρα μέλη της χορωδίας. Επιπλέον, έθεσε στόχο εξ αρχής το να καταπιαστεί με πιο απαιτητικό μουσικά ρεπερτόριο (τραγούδια διαφόρων παραδόσεων, σε πολυφωνική χορωδιακή επεξεργασία, καθώς κι έντεχνη χορωδιακή μουσική). Το σύνολο τραγουδά κυρίως a capella και σε κάποια τραγούδια με συνοδεία body percussion και οργάνων.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 (20:30)
: μουσική
______________
Χαονία

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» επιστρέφει, συνταξιδεύοντας με το Πολυφωνικό Καραβάνι, στο Φεστιβάλ Βωβούσας για να τραγουδήσει δίπλα στο μαγεμένο γεφύρι της πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια, τα ποτάμια, τα βουνά. Μια άγρα τραγουδιών από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας, τον Βώλακα Δράμας, την Κέρκυρα, την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Και, παράλληλα, ένα ανθολόγιο σύγχρονης ηπειρώτικης ποίησης. Με την «Χαονία» τραγουδούν και μέλη του Εργαστηρίου του Πολυφωνικού Καραβανιού που ερευνούν, καταγράφουν, μαθητεύουν το πολυφωνικό τραγούδι από τόπο σε τόπο. Πoλυφωνικά τραγούδια που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Κι ένα αλλιώτικο γεφύρι δίπλα στο πραγματικό. Ένα γεφύρι που σμίγει, χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Βωβούσας με το Πoλυφωνικό Καραβάνι που φέτος κλείνει ένα τέταρτο του αιώνα ταξίδι, έχοντας πρόσφατα εγγραφεί στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας την πρώτη και μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μεριάς της Ελλάδας.

Τo πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» δημιουργήθηκε το 1996 και έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε οκτώ άλλες χώρες. Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε από την μη κερδοσκοπική «Άπειρος» το 1998 και ταξιδεύει εικοσιπέντε χρόνια. Τo 2020 εγγράφηκε στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 (20:30)
: προβολές
______________
Αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα Ελένη Αλεξανδράκη

ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ, 2022. Ντοκιμαντέρ (98′)

Από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία, πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Επτά ιστορίες ξεριζωμών. Επτά εξομολογήσεις.
Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της ανελέητης πολιτικής…

Περισσότερα εδώ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος 2018

Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου / 20ο Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φεστιβάλ 2018,
1ο βραβείο για το ελληνικό ντοκιμαντέρ /Aegean Docs Festival, 2018

Στο ντοκιμαντέρ «Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος» η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη σκύβει πάνω από τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές και συνθέτει το πορτρέτο του φίλου της μέσα από το έργο του και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον κατανόησαν, τον θαύμασαν και τον αγάπησαν.

Το τρυφερό, συγκινητικό και αναλυτικό αυτό εγχείρημα είναι μια διαφωτιστική εμπειρία για τα βιώματα και τα θέματα που διαπότισαν το έργο, τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του Κωστή Παπαγιώργη.

Περισσότερα εδώ

<iframe title=”vimeo-player” src=”https://player.vimeo.com/video/772031225?h=7db78f52d7″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 (20:30)
: προβολές
______________
Αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα Ελένη Αλεξανδράκη
 
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 (20:30)
: προβολές
______________
Αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα Ελένη Αλεξανδράκη
Περιεχόμενο Καρτέλας

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά