Vovousa Festival blog

Εργαστήριο: Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με Ανθρώπινες Ιστορίες |

04/05/2017 - Journal -

Ένα κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ  (Σάββατο 29 Ιουλίου – Σάββατο 5 Αυγούστου 2017)

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»), τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις, ανάλυση ταινιών και πρακτική εξάσκηση που θα διαρκέσει οχτώ ημέρες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς ερευνητές, παραμυθάδες και αφηγητές, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία αλλά και όσους έχουν όρεξη και περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο.

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως. Με μεγάλο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής, με συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες και ανιχνεύει την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

  • Πώς αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματά τους; Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθειά μαρτυρία;
  • Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής, «ψυχολογίας» ή κάτι άλλο;
  • Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων;
  • Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο μέσα στη σχολική τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ (μέχρι 15 λεπτά) επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η κινηματογράφηση γίνεται στο χωριό, στο ποτάμι, στα γύρω βουνά και δάση, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα.

Η περσινή εμπειρία του εργαστηρίου με τη δημιουργία της ταινίας «Δελτίον ταυτότητος» δείχνει πόση πολλή δουλειά μπορεί να γίνει μέσα σε τόσο λίγες ημέρες! Στο μικρό αυτό ντοκιμαντέρ πέντε επιλεγμένα πρόσωπα του χωριού ανασυνθέτουν τη νεανική τους ταυτότητα με αμεσότητα, γνήσια συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ.  
♦  Δείτε ένα video με επιλεγμένες σκηνές από αυτή την ταινία και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του περσινού εργαστηρίου στο κάτω μέρος της σελίδας

Το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας με πολύ κέφι, ζεστή παρέα και ομαδικό πνεύμα. Στόχος είναι τελειώνοντας το 8ήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα Παιδιά» και άλλες ταινίες του.

Κάντε click εδώ για το βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ και δείγματα από τις ταινίες του
Κάντε click εδώ για να κατεβάσετε το πλήρες περιεχόμενο του εργαστηρίου 2017

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του DK Rental House.

  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Πρακτικές πληροφορίες:
Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 29/7 – Σάββατο 5/8 (8 ημέρες, σύνολο 50 ώρες)
Πρώτη συνάντηση Εργαστηρίου (γνωριμία – εισαγωγή): Σάββατο 6:00-9:00μμ
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Κόστος: 180€ (περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 29/7 μέχρι και Σάββατο 5/8, πλην της Τρίτης 1/8 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day)

Κατεβάστε εδώ την φόρμα συμμετοχής. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή & αποστολή της στο info@vovousafestival.gr μαζί με το αποδεικτικό της τραπέζης, με θέμα μηνύματος «ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ».

Αριθμός λογαριασμού:
Τιμή εργαστηρίου: 180€
Αιτιολογία: Ονομ/νυμο – Εργαστήριο Λουλέ:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
STILLANDMOVING ΑΜΚΕ
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA

Επιπλέον πληροφορίες για το εργαστήριο: Βασίλης Λουλές vassilisloules@gmail.com
Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

 

Το Vovousa Festival 17 όμως έχει πολλά ακόμη, δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα
για τα εργαστήρια, τις εκδηλώσεις και το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια!