Το σχολείο στη φύση

VF21_Faidon_Ag_Paraskevi_ZDG_9385

«Το σχολείο στη φύση» στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Το βιωματικό εργαστήριο της Παρέας του δάσους για παιδαγωγούς & εκπαιδευτικούς, ταξιδεύει φέτος στη Βωβούσα και στο Ιερό δάσος της Αγίας Παρασκευής!
Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Ιουλίου 2022 (11:00-18:00)

Η σύνδεση με τον φυσικό κόσμο αποτελεί θεμέλιο για την υγιή και ολιστική (σωματική, ψυχική, πνευματική, κοινωνική) ανάπτυξη των παιδιών. Η επαφή με το ανοιχτό σχολείο της φύσης προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα για παιχνίδι, ανακάλυψη, χαρά, μάθηση και δημιουργία, παρέχοντας ταυτόχρονα, κίνητρα για την εξέλιξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους και ενισχύοντας τη φιλοπεριβαλλοντική τους συνείδηση.

Το εργαστήριο εστιάζει στους τρόπους προσέγγισης των υπαίθριων φυσικών χώρων και στην ένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τη φύση τόσο ως πλαίσιο, όσο και ως εργαλείο εκπαίδευσης. Συνδυάζει στοιχεία από την εμπειρική μάθηση, τα Σχολεία του δάσους και την παιδαγωγική τέχνη Waldorf-Steiner και αποτελεί μια καινοτόμα παιδαγωγική προσέγγιση του φυσικού χώρου, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και εκπαίδευσης.

Στόχοι του εργαστηρίου:
1. Να θέσει τη θεωρητική βάση, τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης της φύσης.
2. Να ενισχύσει τη γνωστική και βιωματική σύνδεση των συμμετεχόντων με τον φυσικό κόσμο.
3. Να δώσει πρακτικά βήματα για την παιδαγωγική αξιοποίηση των υπαίθριων φυσικών χώρων με βάση τους περιορισμούς και τις δυνατότητες τους.
4. Να προτείνει παραδείγματα διαθεματικής προσέγγισης της φύσης και δημιουργίας παιδαγωγικού υλικού από φυσικά υλικά, σε σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης όλων των τύπων νοημοσύνης των παιδιών.
5. Να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους παιδαγωγούς να ακολουθήσουν την παιδαγωγική προσέγγιση της φύσης, εντάσσοντας την καθημερινή επαφή με τη φύση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συντονίστρια εργαστηρίου: Ρόζα Τριανταφυλλίδη, Παιδαγωγός – Μουσειοπαιδαγωγός – Forest School leader (Level 3)

Ως νηπιαγωγός, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικεύτηκε στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τη βιωματική μάθηση και τη διαθεματική προσέγγιση, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και στο Παιδικό Μουσείο της Βοστώνης. Από το 1994 έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους φορείς, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και οικογένειες. Από το 2012, εργάζεται αποκλειστικά στη φύση και συγκεκριμένα στο Αισθητικό δάσος του Υμηττού, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, με στόχο την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. Έχοντας επιμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Δανία και στη Γερμανία γύρω από τη φιλοσοφία της υπαίθριας εκπαίδευσης και την παιδαγωγική των «Σχολείων του δάσους», δημιούργησε την «Παρέα του δάσους», με στόχο την ενίσχυση και διάδοση της παιδαγωγικής προσέγγισης της φύσης σε παιδιά κάθε ηλικίας, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σε συνδιοργάνωση

INFO
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής.

Το εργαστήριο είναι διήμερο, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, 22- 23 Ιουλίου 2023, από 11:00 έως 18:00 με διάλειμα 30 λεπτών.

Εφόδια: καπέλο – παγούρι με νερό – άνετο ντύσιμο – κατάλληλα παπούτσια – ελαφρύ υπόστρωμα 

Early bird discount έως Παρασκευή 14 Μαΐου 2023

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η αποστολή στο info@vovousafestival.gr του αποδεικτικού κατάθεσης τραπέζης, και ενός αριθμού κινητού. Παρακαλούμε σημειώστε στο θέμα του email: Όνομα/επώνυμο – Σχολείο στη φύση

Πρακτικές πληροφορίες

Πού: Βωβούσα
Πότε: Σάββατο 22 – Κυριακή 23 Ιουλίου 2022
Συνολική διάρκεια: 12 ώρες (6ώρες/ ημέρα)
Ώρες: 10:00-17:00 (διάλειμα 14:00-15:00)
Τμήμα: 10 – 15 άτομα
Τιμή εργαστηρίου: €120 (ή early bird έως 14/5, €105)

Στοιχεία τραπέζης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
LAND AND WATER
Αρ. λογ.: 5049075789588
IBAN: GR9301720490005049075789588
BIC: PIRBGRAA
Τιμή εργαστηρίου: €120 (ή €105 έως 14/5)
Αιτιολογία: Όνομα/επώνυμο – Το σχολείο στη φύση  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η μεταφορά των χρημάτων γίνει από τρίτη τράπεζα με την οποία δεν συνεργαζόμαστε, τα επιπλέον τραπεζικά έξοδα βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον συμμετέχοντα (επιλογή OUR).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Σε περίπτωση ακύρωσης εργαστηρίου από την διοργάνωση επιστρέφεται το 100% στους συμμετέχοντες

Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής σε εργαστήριο:
– Μέχρι 10 ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου επιστρέφεται το 50% 
– Εντός 10ημέρου πριν την έναρξη του εργαστηρίου δεν επιστρέφονται χρήματα

Στην περίπτωση επιστροφής χρημάτων από την διοργάνωση (του 50% ή του 100%) θα γίνεται το αργότερο μέσα στην τρίτη εβομάδα Ιουλίου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@vovousafestival.gr και στο τηλέφωνο: 6932495695

Πληροφορίες μετάβασης εδώ
Πληροφορίες διαμονής εδώ
Πληροφορίες για την διοργάνωσηinfo@vovousafestival.gr

#πάρτε_τα_βουνά_προσωπικά